Jacky Buchmann – 25 jaar voorzitter KBRSF

Jacky Buchmann – 25 jaar voorzitter KBRSF
In het familiale kasteel Wolvenbosch werd Jacky Buchmann als voorzitter van de Koninklijke Belgische Ruitersportfederatie (KBRSF) gelauwerd. Tijdens een druk bijgewoonde academische zitting, waar zowel vrienden vanuit de politiek en de paardensport aanwezig waren.

Jacky Buchmann was ooit Minister van Middenstand, jarenlang parlementariër, senator en Burgemeester van Kapellen, tevens een boegbeeld van de VLD.

Maar ook vanuit de nationale en internationale paardensport waren uit binnen- en buitenland tal van personaliteiten aanwezig.

De verwelkoming gebeurde door Burgemeester Dirk Van Mechelen.

Graaf Jacques Rogge, Erevoorzitter van het IOC, overhandigde na een lofrede een aandenken van het BOIC. Buchmann die in 1990 aantrad, vaardigde naar 6 Olympiades Belgische ruiters onder zijn bestuur af.

HKH Prinses Haya Bint Al Hussein uit Jordanië, de vorige FEI voorzitter, zei ook enkele woorden. Jacky Buchmann had grote verdienste in de aanstelling van haar in de FEI, en toen ze verkoos om niet meer verder te zetelen, werd haar toenmalige secretaris-generaal en CEO Ingmar De Vos de nieuwe FEI voorzitter.

Ingmar De Vos, zelf uit Kapellen, en sedert 2014 Voorzitter van de Fédération Equestre International (FEI) nam dan het woord. Hij werd jarenlang eerst binnen de Belgische ruitersportfederatie gestuurd door zijn mentor. Nu is hij de voorzitter van deze mondiale ruitersportfederatie met zetel in Lausanne en overhandigde aan Jacky Buchmann een waardevol aandenken van de FEI.

Philippe De Meersman, secretaris-generaal van de KBRSF die als één van de anciens al langer dan Jacky Buchmann, in de besturen van de hippische geledingen zetelt, nam het woord in naam van de KBRSF. Na zijn lovende woorden over Jacky Buchmann overhandigde vice-voorzitter Eugène Mathy een beeldhouwwerk van de Vlaamse kunstenaar Jan Desmarets. De andere vice-voorzitter, Glenn Maes, overhandigde een speciaal gemaakt fotoboek namens de KBRSF. Hierin tal van foto’s van de 25 jaren hippische activiteiten onder het voorzitterschap van Jacky Buchmann. 33 intimi uit de (inter)nationale paardensport schreven een persoonlijke noot over hun ervaringen met de voorzitter.

Ook de vroegere FEI voorzitter HKH Dona Pilar uit Spanje waarmee Jacky jarenlang in de besturen zetelde deed persoonlijk moeite om hier een bijdrage voor te leveren.

Momenten van eer en glorie waar de jubilaris ruime verdienste in had.

In een afsluitende bedanking door Jacky Buchmann, werd nadien gezellig nagepraat over meer dan een kwart eeuw paardensportgeschiedenis.

De KBRSF wenst de Heer Buchmann alle verdere succes. Mogelijks gaat hij voor de langst zetelende voorzitter van een ruitersportfederatie ooit. Momenteel nog in handen van Graaf Landsberg-Velen uit Duitsland. Hanfried Haring, voorzitter van de EEF (European Equestrian Federation) die aanwezig was, rekende uit dat dit record in 2024 dan gebroken zou kunnen worden.

Zover lijkt dat niet meer weg ...

1436395987-N1 1436396760-N3 1436396761-N5 1436396761-N6 1436396762-N8 1436396763-N9