Thibeau Spits; "Vake Jos is m'n beste supporter"

Thibeau Spits; "Vake Jos is m'n beste supporter"
Hij is één van de jonge Belgische talenten die zich opwerken naar de top. Recent greep hij met beide armen de fantastische kans om het BFE Equestrian team te vervoegen. Thibeau Spits, de zoon van Patrick Spits en Kristel Ceulemans, is een laatstejaars junior ruiter die een beloftevolle toekomst voor zich heeft. In Mechelen schitterde hij nog tijdens de wereldbeker pony's. Tijd om even een kort gesprek met dit jeugdig talent aan te gaan.

Wat is Jumping Mechelen voor jou ?


Jumping Mechelen is een wedstrijd waar we ieder jaar naar uitkijken. Het is een wedstrijd waar we ons uiterste beste willen doen. Dit voornamelijk voor vrienden en familie die ons hier komen aanmoedigen om goede prestaties te leveren. Mechelen is bovendien één van die wedstrijden die bovenaan het lijstje staat om naartoe te werken. Het is gewoon "HET" evenement van het jaar.

 

Dit is je laatste jaar pony's? Klaar voor de overgang?


Voor mij is de overgang van pony naar paard niet zo erg. Ik kan tevreden terugblikken op mijn pony-carrière. In Mechelen heb ik die ook afgesloten met een top prestatie. Verder zit ik al enkele jaren in het zadel van paarden. Dus ik heb al wedstrijdervaring met paarden, en dat bevalt me wel. Bijkomend weet ik dat mijn pony goed zal terecht komen, ofwel bij mijn zussen of bij een nieuwe eigenaar.

Streefdoel en voor 2018 ?


Ik hoop dit jaar mooie resultaten neer te zetten op een internationaal tweester niveau. Mijn plan is echt hogerop te geraken.

Eventueel je vader overstijgen?




In tegenstelling tot mijn broer, waar ik geen rivaliteit ondervind, kan dat misschien wel een goed doel zijn (lacht). Ik houd het in m'n achterhoofd.
Ook al gaat  dit moeilijk zijn, toch wil ik hem proberen te overtreffen op sportief vlak. Ik kijk enorm naar mijn vader, Patrick Spits, op.

Wat kies je; enkel op internationaal niveau rijden of  handel?


Om enkel international te rijden en in de top mee te draaien is een groot kapitaal nodig. Ik houd meer van de combinatie handel en wedstrijd rijden. Je leert veel uit de verscheidenheid van paarden die je onder het zadel krijgt.

Wat is jou toppaard momenteel?


Jacobien van de Dwerse Hagen (Va-Vite  x Querlybet Hero) is één van mijn toppaarden op het ogenblik. Mijn vader heeft hier verschillende topprestaties met behaald. Ik hoop dit met hem na zijn rustperiode ook te kunnen doen.
Dit jaar ga ik vooral rekenen op Juragold Bormes. Ik greep met dit paard ook de overwinning in de 1m30 reeks van CSIJ-YR te Jumping Mechelen.



Juragold is een afstammeling van Contact vd Heffinck uit een moeder van  Landino. Thibault wist hier reeds ook al mee succesvol deel te nemen in het verleden op 1m40 niveau.

Wie is je belangrijkste supporter?


Daar kan ik maar 1 persoon voor benoemen en dat is “vake Jos Ceulemans”. Hij komt naar de meeste wedstrijden kijken en supporteren. Hij creëert keer op keer de nodige “ambiance”. Hij maakt alles iets normaler en dit zorgt ervoor dat de stress sterk vermindert.