In België opgepakte Nederlander hoofdverdachte paardenvleesschandaal

In België opgepakte Nederlander hoofdverdachte paardenvleesschandaal
Onder leiding van Europol heeft de Spaanse politie een criminele organisatie ontmanteld die handelde in paardenvlees dat ongeschikt was voor menselijke consumptie. In totaal zijn 66 arrestaties verricht waarvan 65 in Spanje. In België werd de Nederlandse hoofdverdachte Jan Fasen opgepakt.

Bij de Spaanse operatie waren ook de autoriteiten van België, Frankrijk, Italië, Portugal, Roemenië, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk betrokken.

De 65 arrestanten worden verdacht van dierenmishandeling, valsheid in geschriften, belemmering van de rechtsgang, misdaden tegen de volksgezondheid, witwassen en lid zijn van een criminele organisatie.

Niet geschikt, wel geslacht


In de zomer van 2016 ontdekte de Spaanse politie onregelmatigheden in handel in paardenvlees. De politie ontdekte dat te oude paarden, paarden in een slechte conditie, of paarden die volgens hun paspoort ‘niet geschikt’ waren voor humane consumptie toch geslacht werden in twee Spaanse slachthuizen.

De paarden waren afkomstig uit Portugal en Noord-Spanje en hun vlees werd in een speciale fabriek verwerkt en vervolgend naar België vervoerd. Vanuit België werd het vlees dan weer geëxporteerd naar derde landen.

Chips en paspoorten ‘aangepast’


De criminele organisatie vervalste de identificatie van de paarden door de microchips en paspoorten aan te passen.

Lees hier het gehele persbericht van Europol, met foto’s vanuit het Spaanse slachthuis. Sommige lezers kunnen deze beelden als schokkend ervaren.