Immatriculaties: De sportnaam van onze paarden

Immatriculaties: De sportnaam van onze paarden
Geregeld worden er vragen gesteld aangaande sportnamen van paarden, wijzigen van namen en toevoegen van commerciële voor- of achtervoegsels.  Daarnaast merken we dat stamboeken en fokkers de link tussen de naam en de eventuele fokkerij wensen te behouden.    De Raad van Bestuur van KBRSF heeft eind december 2014 deze problematiek besproken en een duidelijk standpunt ingenomen, een standpunt dat bovendien aansluit bij de Europese verordeningen die aangaande deze problematiek werden goedgekeurd.

Vanaf nu zal elk paard/pony dat in België wordt geregistreerd voor de sport (de zogenaamde immatriculatie) zijn oorspronkelijke naam dienen te behouden.  Met oorspronkelijke naam wordt bedoeld de naam waarmee het paard/pony werd geregistreerd bij een stamboek of bij de BCP.   Het wordt wel toegelaten om een commercieel voor- of achtervoegsel toe te voegen (mits betaling van een bijkomende vergoeding).  Het zal ook deze naam zijn die desgevallend gebruikt wordt voor de internationale sportregistratie (met een FEI-pas).

Enerzijds volgen we hierbij de wet (verordening (EG) Nr. 504/2008 Van de Commissie van 6 juni 2008 ter uitvoering van de Richtlijnen 90/426/EEG en 90/427/EEG van de Raad wat betreft methoden voor de identificatie van paardachtigen art. 20), waarin staat dat een paard naast zijn naam ook nog een commerciële benaming kan hebben, doch er nergens voorzien wordt in de mogelijkheid om de naam te wijzigen.   Anderzijds sluit deze beslissing aan bij het standpunt van de fokkerij en stamboeken daar het voorvoegsel of achtervoegsel dat betrekking had tot de fokker soms geschrapt werd bij het gebruik van de sportnaam. Nu wordt verzekerd dat de verwijzing naar de fokker aanwezig blijft in de sportnaam!

De toevoeging van een commercieel voor-of achtervoegsel zal mogelijk zij n mits het betalen van 100euro extra.  Indien een internationale registratie gebeurt met toevoeging van een commerciële prefix of suffix, wordt er nogmaals 900 euro aangerekend.