Ger Visser verliest in hoger beroep zaak tegen curator

Ger Visser verliest in hoger beroep zaak tegen curator



Ger Visser heeft het hoger beroep verloren dat hij had aangespannen tegen de accountant die optrad als curator in het faillissement van Eurocommerce. De accountantskamer wees de klachten tegen de accountant die optrad als curator in het faillissement van vastgoedfonds Eurocommerce terecht af. Dat besliste het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag.






Als een accountant optreedt als curator, is daarop het tuchtrecht van toepassing. De klacht van Eurocommerce is echter deels te laat ingediend en voor het overige ongegrond. De accountantskamer wees de klachten die Visser had ingediend in augustus van dit jaar af.



Kort nadat enkele banken aangifte tegen haar deden wegens valsheid in geschrift ging Eurocommerce failliet. De accountant was een van de drie curatoren. De curatoren deden uiteindelijk aangifte van bedrieglijke bankbreuk. Volgens de voormalige directeur had de accountant benoeming als curator moeten weigeren vanwege onvoldoende ervaring.




De tuchtrechter ziet daarvoor geen reden. Dat de curator voor zijn werk (onder rechterlijk toezicht) wordt betaald, is geen reden voor een klacht. Het is gebruikelijk dat in een faillissement een boedelkrediet wordt afgesloten en dat is evenmin reden voor een klacht.






De beschuldiging dat de curator onwaarheden heeft gesproken, is ongefundeerd. Dat geldt ook voor andere klachtonderdelen. De kritiek van de voormalige directeur op de jaarrekening 2011 mist bijvoorbeeld iedere grondslag, omdat er niet eens een jaarrekening voor dat jaar is opgesteld.



Het vastgoedbedrijf Eurocommerce van Ger Visser werd falliet verklaard in 2012. Onder meer het toppaard van Gerco Schröder, London, was in eigendom van stal Eurocommerce.