Drie dode paarden na eerste dag racen op het Cheltenham Festival

Drie dode paarden na eerste dag racen op het Cheltenham Festival

In het Engelse Cheltenham vindt op dit moment een van de meest prestigieuze paardenraces ter wereld plaats. Maar het Cheltenham Festival krijgt nu bakken kritiek. Op de eerste dag moesten drie paarden afgemaakt worden na valpartijen. Britse dierenorganisaties zijn razend: "Cheltenham is een kerkhof voor renpaarden."


Op de openingsdag van het vier dagen tellende evenement waren bijna 70.000 toeschouwers getuige van de dood van drie renpaarden. Twee paarden liepen dodelijke verwondingen op bij het nemen van hindernissen, het derde paard stuikte in elkaar tijdens een race.
Britse dierenorganisatie Animal Aid spreekt schande. "Het was het ergste dodenaantal in vier jaar op de eerste dag van het festival. Het Cheltenham Festival is een kerkhof voor renpaarden met 49 doden sinds 2000."

Bij de organisatie klinkt een ander geluid. De British Horseracing Authority (BHA) werkt samen met alle grote races en zegt dat het aantal dode paarden historisch laag ligt. In 2006 stierven er 11 paarden tijdens het Cheltenham Festival, daarna werd het aantal obstakels verminderd om het minder gevaarlijk te maken.