Denis Lynch zwaar onder vuur na Rotterdam

Denis Lynch zwaar onder vuur na Rotterdam
Op de officiële inschrijflijst van het CSI Twente werd zijn naam op het laatste moment geschrapt. Springruiter Denis Lynch is dezer dagen niet in Geesteren en dat heeft veel te maken met zijn optreden van afgelopen zondag op het CHIO in Rotterdam.

De 38-jarige Ier, die eerder al eens gediskwalificeerd werd op de Olympische Spelen door gebruik van een ongeoorloofd middel, dwong zijn paard Coulisa door het parcours in de Grote Prijs op een zeer geforceerde manier. Dat kon niet goed gaan en dat deed het dus ook niet: een enorme crash was het gevolg en het paard werd met een zware blessure afgevoerd.

De gebeurtenis voor live televisie wekte alom afschuw, ook bij collega ruiters, journalisten en juryleden. Het was de aanleiding voor de discussie of paard (en ruiter) niet tegen dit soort optredens beschermd moeten worden door de jury. De voorbije dagen schreven heel wat websites, paardenkranten en magazines al opiniestukken dat springpaarden beter moeten beschermd worden. Binnen de eventing bestaat er al een systeem om tussen beide te komen als ruiters onnodige risico's nemen.