BTW inschrijvingsgelden, prijzengelden, stalling en andere diensten op internationale wedstrijden in België

BTW inschrijvingsgelden, prijzengelden, stalling en andere diensten op internationale wedstrijden in België
Organisatoren van internationale wedstrijden in België zullen ongetwijfeld opgemerkt hebben dat in de nieuwe schedule template die door FEI gepubliceerd werd en die sedert 1 januari 2016 van toepassing is, de mogelijkheid wordt geboden om bovenop de entry fee een BTW te heffen.

Concreet betekent dit dat voor organisatoren nu de mogelijkheid bestaat om de BTW die verschuldigd is op de BTW-plichtige activiteiten die vervat zijn in de entry fee, bovenop het basisbedrag door te rekenen.
De Belgische wetgeving is niet gewijzigd, maar we kunnen de BTW die eventueel voorheen vervat zat in die entry fee, nu wel bovenop het maximumbedrag doorrekenen aan de ruiters.

In dit document wensen we puur BTW technisch een advies te geven aangaande de BTW-plichtigheid (volgens de Belgische wetgeving en rechtsspraak of omzendbrieven) van inschrijvingsgelden. Zo lichten we toe dat inschrijvingsgelden als dusdanig vrijgesteld zijn van BTW en enkele andere aandachtspunten.

Deze tekst is een advies dat geformuleerd is door enkele gespecialiseerde boekhoudkantoren. Tevens in bijlage enkele teksten zoals de omzendbrief aangaande deze zaak uit 1994.

Wij willen hiermee de organisatoren informeren en adviseren aangaande deze problematiek maar raden elke organisator aan om deze problematiek uitvoerig te bespreken met uw eigen boekhoudkantoor of fiscale adviseur. De samenvatting die we hier geven is gebaseerd op de algemene wetgeving en individuele afwijkingen zijn dus mogelijk.

Dit advies werd opgemaakt door :

Pieter De Ranter                        DNF Sportpraktijk                       www.dnfsportpraktijk.be

Het advies werd ook nagekeken door :

Thierry Steemans                       BSM Boekhoudkantoor

Evert Van Mele                          VM Consult                                www.vm-consult.be