Belgische springruiters gaan in 2016 voor respect, teamgeest, discipline, ...

Belgische springruiters gaan in 2016 voor respect, teamgeest, discipline, ...
Op dinsdagavond 19 januari was de Brusselse BMW Brand Store het decor  voor een avond, georganiseerd door KBRSF, en in het teken van de eigenaars van de topjumpingpaarden in België en hun Belgische ruiters. Vele bekende gezichten hadden de trip naar Brussel gemaakt voor dit gezellige samenzijn met collega-ruiters en eigenaars en partners, medewerkers, commissie- en directieleden van KBRSF en genodigden van BOIC, Topsport Vlaanderen en Adeps.

In een zeer modern ogende en hightech toonzaal, en na een korte introductie door de voorzitter van de KBRSF, Jacky Buchmann, die zijn dankbaarheid uitte voor zij die de springsport in België groot maakten en nog steeds de evolutie te volle ondersteunen, lichtte Wendy Laeremans the ‘Road to Rio’ toe.

Zij gaf de talrijk opgekomen bekende gezichten uit de Belgische springwereld een blik op het kwalificatiesysteem voor Rio, en maakte daarbij gebruik van een simulatie met de FEI Olympic Rankings van vandaag.
Zo vernamen zij dat, zoals de situatie vandaag is, Grégory Wathelet en Conrad de Hus beslag leggen op een ticket voor het Belgische Team richting Rio, alsook Jérôme Guéry en Papillon Z.  Belangrijk om te begrijpen is dus wel dat de verkregen plaatsen voor de Olympische Spelen niet nominatief, dan wel voor het land verkregen worden. Uiteindelijk zal het de bondscoach zijn, die in samenspraak met de Nationale Teamdierenarts en de technische commissie van de KBRSF een voorstel van selectie voorlegt aan het BOIC. De definitieve beslissing valt slechts op 11 juli 2016.

Aan deze selectie zijn naast FEI-criteria ook Belgische selectiecriteria verbonden. Zo wordt op 1 mei 2016 uit de A en B-kaders een longlist opgesteld met potentiële kandidaten, en dienen zij die selecteerbaar wensen te zijn,  in de periode tussen 1 mei 2016 en 10 juli 2016 nog 2 topprestaties af te leveren. Een topprestatie zijnde een  top-5 plaats op een  4  of 5* Grote Prijs, of  tweemaal een foutloos parcours op een 4 of 5* wedstrijd.  Op deze regel bestaat 1 uitzondering. Grégory Wathelet en Conrad de Hus bewezen afgelopen jaar reeds dat zij tot de wereldtop behoren, door vice-europees kampioen te worden in Aken. Zij dienen in 2016 slechts vormbehoud te tonen, wat zoveel wil zeggen als: maximaal één balk rijden, tijdens de 2 rondes van een Nations Cup 4 of 5*, of maximaal 1 balk hebben op een 4 of 5* Grote Prijs. Alle wedstrijden zullen trouwens bepaald en gereden worden in overleg met bondscoach Dirk Demeersman.

Diezelfde nam trouwens het  woord na de toelichting door Wendy Laeremans. Hij deelde met de aanwezigen zijn visie op het seizoen 2016, waarin de focus naast op de Olympische Spelen ook op de Furusyyia Nations Cup zal liggen. Aangezien de vorig jaar gekozen wedstrijden voor deze Nations Cups een succesformule bleken voor het Belgische Team, zag Dirk dan ook niet de noodzaak om voor 2016 andere wedstrijden op de Belgische agenda te zetten.
Concreet zien we onze landgenoten dus onze driekleur verdedigen in Lummen (27/4-01/05), La Baule (12-15/5), St.Gallen (02-05/06), Hickstead (28-31/07) om tot slot terug te keren naar de arena waar ze Furusyyia Nations Cup Finale editie 2015 wonnen, Barcelona (22-25/09)!

Een volgende belangrijke topic waar de bondscoach werk van wil maken, is het implementeren van de waarden, die door de ruiters zelf, in samenwerking met de technische commissie van de KBRSF eind 2015 werden opgesteld.

De topruiters gaven tijdens enkele bijeenkomsten zelf aan dat voor hen primeren:

Respect, Teamgeest, discipline, eerlijkheid, vertrouwen en prestatie… 6 veelbetekende termen die zij ook in 2016 met zich zullen meedragen om zo de topprestaties van 2015 te evenaren en te overstijgen!

Aansluitend op deze presentatie kregen de genodigden in absolute avant-première het filmpje te zien dat de KBRSF samenstelde naar aanleiding van deze waardenbepaling.

https://www.youtube.com/watch?v=RwxkxEWg-jA