Universiteit Utrecht boekt vooruitgang met 3D-geprint hoefbeslag

Universiteit Utrecht boekt vooruitgang met 3D-geprint hoefbeslag

De Universiteit van Utrecht heeft in een persbericht bekend gemaakt dat het vooruitgang geboekt heeft met 3D-geprint hoefbeslag voor paarden. "met nieuw ontwikkelde software is het proces van handmatig modelleren van de hoefschoen geautomatiseerd. Hiermee is er een efficiëntie- en verbeterslag gemaakt in de techniek van 3D-printen van hoefbeslag."

"Uniek is dat we nu 'personalized hoof care' kunnen aanbieden: hoefbeslag dat tot op de millimeter nauwkeurig voor het individuele paard aangemeten is op basis van computermatige modellering"

Tot voor kort waren paarden met ernstige hoefproblemen uitbehandeld als traditioneel hoefbeslag niet meer mogelijk was. Echter, onderzoek in 2019 toonde aan dat 3-dimensionaal (3D) geprint hoefbeslag een oplossing zou kunnen bieden voor dergelijke patiënten. Met deze techniek kunnen hoefschoenen precies op maat gemaakt worden.

Wereldwijd is de behandeling met 3D-geprint hoefbeslag uniek. Later dit jaar publiceert de faculteit Diergeneeskunde een vervolgartikel hierover.

bron: uu.nl