Terugblik op dertigste editie nationale cyclus jonge paarden. Pol Huys: "Alles te danken aan Eugene Mathy..."

Terugblik op dertigste editie nationale cyclus jonge paarden. Pol Huys: "Alles te danken aan Eugene Mathy..."

Ondertussen is de laatste manche van de Cyclus alweer achter ons – Cyclus die de basis vormt van de kwalificaties voor deelname aan het Belgisch Kampioenschap voor Jonge Springpaarden. Het Kampioenschap 2019 vindt plaats van maandag 12 augustus 2019 tot zondag 18 augustus in de Provinciale Ruiter- en Fokkerijschool te Gesves en belooft super spannend te worden, gezien het grote aantal 4-jarige springpaarden dat deelnam aan de Cyclus.

Pol Huys, al 25 jaar lang de grote drijvende kracht en speaker van de cyclus, blikt alvast terug op het huidige seizoen en het ontstaan van de cyclus:

“Dit jaar bestaat de Belgische klassieke cyclus 30 jaar. En precies dit jaar mochten we de drukst bijgewoonde editie van de Cyclus ooit meemaken. Niet minder dan 8752 omlopen werden er afgewerkt, over 9 verschillende wedstrijden, door onze 4- tot 7-jarige paarden. Tot hiertoe was 2016 het drukste cyclus jaar, met 8.487 afgewerkte omlopen. Dit jaar doen we daar dus nog een schepje bovenop.

Toen in 1988 Eugène Mathy een wedstrijd van de Cycle Classique in Frankrijk had bezocht, was hij danig onder de indruk van de formule. Hij bracht in de springcomissie het idee van een Belgische cyclus ter sprake. Dat sloeg meteen aan. Maurice Olivier zou de formule in de praktijk brengen, en Jacques Vangeenberghe bracht de nodige sponsors bij elkaar. In 1989 ging de klassieke cyclus voor 4-, 5-, 6-, en 7-jarige paarden van start. En enkele jaren later reeds draaide de cyclus op volle toeren. Zelf mocht ik voor het eerst de jonge paarden presenteren op de cyclus 1990, in Hoogboom bij René Van Paesschen. Het eerste paard wat ik presenteerde was de toen 4-jarige dekhengst Jokinal de Bornival met Herman Van Den Broeck.

In 2013 kende de cyclus een dipje, en daalde het aantal omlopen tot 6.483, gespreid over 12 wedstrijden. Dat jaar werd er tijdens het BK in Gesves een ronde-tafel-gesprek gehouden, waar fokkers, eigenaars, en ruiters hun zegje konden doen. Met de daar verzamelde info ging de springcommissie aan het werk. Het resultaat was een totaal vernieuwde cyclus. Met slechts 9 wedstrijden in plaats van 12, om de twee weken gepland, en vanaf nu konden de 4- en de 5-jarigen, de 5- en de 6-jarigen, en de 6- en de 7-jarigen op dezelfde dag lopen. Het jaar daarop, in 2014 steeg het aantal omlopen met maar liefst 20%, er kwamen 1.200 omlopen bij.

De formule die na de ronde tafel werd uitgewerkt, bestaat nu nog altijd, en dit jaar, 30 jaar na startdatum, beleeft de cyclus jonge paarden zijn beste editie ooit. De eerste 5 wedstrijden van dit jaar kwamen er telkens meer dan 1.000 jonge paarden aan de start, met een absoluut maximum op het Azelhof, met bijna 1.200 jonge paarden.

Op wereldvlak beleeft de Belgische paardensport hoogdagen. Onze ruiters schitteren op de meest prestigieuze wedstrijden, en onze fokkerij van springpaarden behoort tot de beste van de wereld. We mogen heel fier zijn om te stellen, dat de 30-jarige cyclus daar een belangrijke bijdrage toe heeft geleverd.”

De data van de gebeurtenissen in Gesves:

De kwalificatiewedstrijden : 30 en 31 juli. Deze laten de paarden die niet gekwalificeerd werden in de Cyclus toe toch nog een kwalificatie voor het BK in de wacht te slepen.

Het Kampioenschap van de LEWB Springen en Dressuur : van 9 tot 11 augustus

Het Belgisch Kampioenschap voor Jonge Paarden Dressuur : van 12 tot 15 augustus.

Het Belgisch Kampioenschap Fokkerij : van 16 tot 18 augustus.

Het Belgisch Kampioenschap voor Jonge Paarden Springen : van 12 tot 18 augustus.

Bron: 
Persbericht