Steve Guerdat klaar voor de apotheose in Leipzig: "Hier droomde ik van kinds af aan al van"

Steve Guerdat klaar voor de apotheose in Leipzig: "Hier droomde ik van kinds af aan al van"

Titelverdediger Steve Guerdat uit Zwitserland heeft in zijn glansrijke carrière al drie keer de Longines FEI Jumping World Cup™-titel gewonnen. Hij vertelt over zijn verwachtingen voor de finale van 2022 in Leipzig, Duitsland deze week.....


Hoe is de aanloop naar de Finale van dit jaar?

"Mijn paard (Victorio des Frotards) voelt goed, sinds een paar weken lijkt hij op de juiste plaats te staan en ik ben blij dat het begint en dat ik mijn werk heb gedaan voordat ik hier kwam en dat ik hem in topvorm heb gebracht.

Ik nam hem mee naar Arezzo (Italië) voor twee weken alleen maar om te trainen. Ik had daar 15 paarden en ik was van plan om in de tweede week terug te gaan om hem thuis te rijden maar ik vond het beter om hem mee te nemen en ik was blij dat ik dat gedaan had want het was erg leuk om hem te rijden en om daar te trainen en ik heb hem gewoon een paar kleine sprongetjes gedaan om hem in vorm te houden. Toen hij vorige week vrijdag thuis kwam heb ik hem maandag thuis een beetje gesprongen en nu zijn we hier."

Wat zijn de sterke punten van je paard?

"Hij is een heel ander paard dan wat ik dacht dat hij was toen ik hem kreeg! Hij was erg succesvol op 2-ster niveau met een Franse ruiter en ik dacht dat hij een heel goed tweede paard kon zijn, een snelheidspaard, dus hij moest proberen te winnen op 1.45m. Maar ik was verrast dat het niet zo makkelijk was om de sprongen te nemen als ik snel ging, maar hij had veel meer vermogen dan ik had verwacht. Dus het was andersom, ik dacht dat hij zo voorzichtig was en niet zo veel vermogen had, dus het kostte ons een tijdje om elkaar uit te vinden en hij had meer ervaring nodig op de hogere sprongen maar sindsdien is hij erg succesvol. 

Maar ik vind het nog steeds moeilijk om hem "op de dag" te hebben, hij wint een Grote Prijs die ik niet verwacht had dat hij zou winnen, hij springt geweldig, en dan de week erna springt hij niet zo goed en wint toch. En dan springt hij super maar heeft vier fouten, acht fouten, ik kan niet op voorhand zeggen hoe het zal zijn. Daarom ben ik blij dat hij zich nu goed voelt, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik er deze week 100% vertrouwen in heb." 

Dit is je 14e wereldbekerfinale - verveelt het ooit?

"Nee, helemaal niet. Voor mij is de wereldbekerfinale altijd iets geweest waar ik naar heb opgekeken, al toen ik heel jong was. De wereldbekerwedstrijden het hele winterseizoen waren het hoogtepunt en dan de wereldbekerfinale. Toen ik een kind was, was het een droom om dit te doen en nu ik er vandaag deel van uitmaak, voel ik me gezegend om te doen waar ik als kind al van droomde!"

Drie titels winnen met drie verschillende paarden...hoe geweldig is dat?

"Ik kijk niet graag terug, maar als ik dat doe krijg ik meer spijt dat ik twee overwinningen heb gemist met mijn beste paard, Nino. Twee keer zat ik in de barrage voor de winst en eindigde ik met hem als tweede en ik had ze allebei moeten winnen. Als ik terugkijk denk ik niet aan de drie (overwinningen), ik denk aan de twee die ik gemist heb! Maar ik ben hier deze week en net zo opgewonden als bij de eerste!"

Heeft het vader worden iets veranderd? 

"Natuurlijk verandert het dingen, ik heb veel meer verantwoordelijkheden nu ik mijn dochter heb om naar om te kijken. Het leven na een kind is niet hetzelfde. Soms voel ik me slecht om het te zeggen maar ik geloof dat omdat ik zoveel geweldige paarden heb gehad waar ik zo'n sterke band mee had het voelde alsof ik al eerder vader ben geweest! Het is anders, maar je moet voor ze zorgen, je denkt dag en nacht aan ze zoals ik nu met mijn kind doe."

Wat heb je geleerd van het rijden van Victorio?

"Toen ik hem kreeg had ik grote verwachtingen en toen verloor ik die hoop een beetje, maar toen dacht ik nee - ik moet een manier vinden om hem te begrijpen, om geduldiger met hem te zijn en ik moet niet boos worden omdat hij een fout heeft gemaakt, maar leren hoe ik een betere ruiter kan zijn en hem beter kan begrijpen. Het waren niet zijn fouten, ik begreep hem gewoon niet op de juiste manier. Hij heeft me geleerd niet koppig te zijn, maar meer open te staan voor hoe anders ik hem moet rijden en met hem moet omgaan, zodat we elkaar beter begrijpen."

Wat is er speciaal aan om weer in Leipzig aan wedstrijden deel te nemen?

"Het eerste bijzondere is dat als ik aan Leipzig denk, ik mezelf mijn eerste grote proef zie winnen, ik was 16 en ik won een auto, en ik kon er niet mee rijden! Ik versloeg Marcus Ehning, Hugo Simon, Ludger Beerbaum in de barrage. Het is een geweldige herinnering. Dit concours heeft veel geschiedenis en natuurlijk denk ik aan Christian Ahlmann en Taloubet (winnaars in Leipzig in 2011)."

Wat zijn je doelen voor de komende dagen? 

"Ik moet een beetje omgaan met een nieuwe situatie. Ik zou liegen als ik zei dat ik hier op de top van mijn kunnen kwam en 100% zelfverzekerd. Ik heb momenteel een dieptepunt, er komen fantastische paarden aan, maar ze zijn nog te jong, dus ik heb een beetje een achterstand. 

Ik had veel paarden in Spanje en Italië om te proberen de volgende generatie paarden op te bouwen en ik geloof dat het veelbelovend is, maar als je mijn resultaten van de laatste 4 tot 6 maanden bekijkt, zijn ze niet geweldig geweest. Het is niet gemakkelijk, want hoe graag ik ook rijd, ik wil ook graag winnen. Er zijn dus veel korte zondagavonden geweest met weinig slaap, denken over hoe te verbeteren en te veranderen, het is een nieuwe situatie. Ik ben klaar om te vechten en ik neem het dag per dag en rijd zo goed als ik kan en zie wat het brengt."

Voel je veel druk? 

"Nee, ik ben gewoon blij om hier te zijn en mee te doen, het is echt spannend! De World Cup Finals zijn altijd iets geweldigs voor me geweest en dat is nog steeds zo. Het is geen kwestie van druk, meer een kwestie van zelfvertrouwen dat op dit moment niet 100% bij me is. Ik moet beter rijden dan ik de laatste maanden heb gedaan. Victorio heeft vijf vijfsterren Grand Prix-wedstrijden gewonnen, dus ik weet dat hij het kan, maar ik heb te veel fouten gemaakt en ik hoop dat ik ze nu allemaal heb gemaakt!"

Wie zijn je favorieten om dit jaar de titel te winnen? 

"Martin Fuchs (SUI), Harrie Smolders (NED) en McLain Ward (USA)."

Je hebt vaak gezegd dat de Brit John Whitaker (kampioen in 1990 en 1991) je idool is, wat is het dat je het meest aan hem bewondert?

"Zijn horsemanship. Hij houdt het zo simpel als het maar kan. Het is alsof ik denk dat John niet weet wat hij doet, hij zit daar gewoon en zorgt dat het werkt. Hij spreekt dezelfde taal als het paard en dat is het mooiste wat je in onze sport kunt krijgen. Het is zelfs beter dan winnen." 

Hoe zou je je relatie met Victorio omschrijven? 

"Voor mij is het een beetje ingewikkeld, voor iemand anders is het misschien makkelijker. Daarom verveelt het nooit, want je blijft leren en elke dag bij elke show leert hij me weer iets nieuws. Het is net als met mensen, soms kom je gewoon overeen in het begin en soms kom je nooit overeen. En soms kom je 70% of 80% overeen, ik denk niet dat ik ooit 100% met hem zal overeenkomen, maar we komen goed genoeg overeen om succesvol te zijn. Niet veel paarden hebben in hun carrière vijf Grote Prijzen met vijf sterren gewonnen, maar hij heeft dat voor mij gedaan. Hij heeft me dus al veel gegeven."

Wat mag een paard verwachten als het door Steve Guerdat wordt gereden?

"Concentratie. Mijn belangrijkste ding als ik iemand train is, zodra je op het paard zit, moet je 110% gefocust en geconcentreerd op hen zijn. Want je hebt besloten om hem uit zijn wei te halen en een zadel op te doen en hem nu te berijden, dus het minste wat je kunt doen is 100% bij hem zijn en je concentreren, zodat we geen sprongen of oefeningen overdoen omdat je niet geconcentreerd was. Ik hou er niet van om dingen te overdrijven, ik geloof niet dat ik mijn paarden te veel push, en ik probeer heel geconcentreerd te zijn als ik ze rijd, uit respect voor hen."  

Bron: persbericht FEI 
Foto: ©Tomas Holcbecher