Springruiters zijn het zat ... "De FEI staat te ver van onze sport. We zijn goed om te betalen, maar niet om naar te luisteren."

Springruiters zijn het zat ... "De FEI staat te ver van onze sport. We zijn goed om te betalen, maar niet om naar te luisteren."

Enkele springruiters hebben op sociale media hun ongenoegen geuit over de FEI en haar werking. "We zijn als ruiters goed om te betalen, maar er wordt naar ons niet geluisterd." De ruiters verwijten de internationale federatie te ver af te staan van de sport. De nieuwe tijdsregeling wordt daarbij als één van de grootste ergernissen aangehaald.

De nieuwe tijdsregel is sinds begin dit jaar van kracht. Volgens deze regel telt elke seconde over tijd voortaan als één strafpunt. "Het FEI zou onze sport positief moeten promoten. Dat wil zeggen dat het dierenwelzijn voorop moet staan. Maar met de nieuwe regels die ze implementeren geven ze criticasters van onze sport alleen maar meer voer om tegen ons te gebruiken."

De tijdsregel ... ook in de springsport zijn er gradaties

"De FEI vergeet dat topsport niet het zelfde is als regionale of zelfs lagere internationale sport. Met focus op de tijdsregel; leggen we de nadruk op de ontwikkeling van jonge springpaarden. Bij de training van jongere paarden op een nationaal of internationaal niveau is het soms belangrijker een trage nulronde te rijden in plaats van een snelle ronde met één springfout. Het nieuwe systeem, in combinatie met overvolle startlijsten en dus ook scherpe toegestane tijden, zet de druk op elke combinatie aan de start. Dit is nefast voor het welzijn van het paard."

"Erger nog wordt een paard met tijdsfouten plots ook afgestraft in de resultaten. Ben je vier seconden over tijd dan is er tegenwoordig geen verschil met het springen van een balk. Een paard wordt zo afgestraft op resultaten zonder dat dit nodig is..."

"Concreet moet het duidelijk zijn dat volgens velen de regel op zijn plaats is op een topniveau van de springsport. Daar kunnen de verschillende combinaties het perfect aan. Echter is de nieuwe regel ongehoord bij de lagere niveaus of jonge springpaarden."

De FEI, een ivoren toren dat klaar is geld te ontvangen

Uit de algemene oproep van de springruiters (die al met een paar 100 zijn) blijkt dat ze zich misbruikt voelen. De FEI is volgens hen een oubollige organisatie die buiten wat aangepaste communicatie op weg is naar een afgesloten organisatie die niet langer met de voeten in de sport staat. "Om geld te betalen zijn we allemaal goed, maar om naar te luisteren, dat is een moeilijkere zaak. Te vaak worden er bij de FEI beslissingen genomen die los staan van de realiteit, wat maakt het de organisatie ook uit, betalen moeten we toch!"