SOS Quarantaine: heb je een vergunning nodig om een quarantainestal neer te zetten?

SOS Quarantaine: heb je een vergunning nodig om een quarantainestal neer te zetten?

Nu ook de meeste paarden van Valencia onderweg zijn naar huis; wil je natuurlijk niets aan het toeval overlaten. Een paard dat mogelijk besmet is met rhino, plaats je natuurlijk liefst in een aparte 'quarantainestal'. Sommige accommodaties hebben hier de plaats en het aantal boxen voor maar wat je als eraan denkt om een tent of een container te plaatsen? Heb je hiervoor een vergunning nodig? 

In principe geldt in Vlaanderen de regel dat tijdelijke handelingen en constructies vergunningsplichtig zijn. Onder voorwaarden kan er echter een vrijstelling van de vergunningsplicht gelden. Daarnaast kan de gemeente ook bijkomende regels opleggen. 

Vrijstelling

Sommige tijdelijke handelingen en constructies kunnen vrijgesteld zijn van vergunning. Hierbij moet aan volgende voorwaarden voldaan worden:

Het betreft

- tijdelijke handelingen nodig voor de uitvoering van vergunde, gemelde of van vergunning vrijgestelde werken, voor zover deze plaatsvinden op openbaar domein, op het goed in kwestie of binnen de werkstrook afgebakend in de vergunning (zoals bijvoorbeeld: een werfkeet of werfkraan voor de aannemer, de stapeling van de uitgegraven grond, de opslag van bouwmateriaal, ...)

- tijdelijke constructies, met uitzondering van publiciteitsinrichtingen, indien ze

    -niet langer dan vier keer dertig dagen per kalenderjaar blijven staan. Op de eerste dag van de plaatsing van de constructie begint de periode van dertig dagen te     lopen, ongeacht of de constructie de volle dertig dagen geplaatst blijft. De periodes van dertig dagen kunnen aaneengesloten zijn, maar overlappen elkaar niet

    - niet geplaatst worden in ruimtelijk kwetsbaar gebied, zoals natuurgebied

    - niet ingaan tegen de algemene bestemming van het gebied

    -niet gepaard gaan met een ontbossing, een wijziging van vegetatie of kleine landschapselementen, een aanmerkelijke reliëfwijziging of een wijziging van     waterlichamen

- Een tijdelijke wijziging van de hoofdfunctie van een gebouw, als de tijdelijke functiewijziging een maximale duur van vier periodes van dertig aaneengesloten dagen per kalenderjaar niet overschrijdt. Op de eerste dag van de functiewijziging begint de periode van dertig dagen te lopen, ongeacht of de functiewijziging de volle dertig dagen gebeurt. De periodes van dertig dagen kunnen aaneengesloten zijn, maar overlappen elkaar niet.


In mensentaal: als je constructie niet langer dan 120 dagen per kalenderjaar blijft staan (opgedeeld in vier keer dertig dagen); heb je in principe geen vergunning nodig voor je quarantainestallen. Je mag dus voor een maand enkele tenten plaatsen op je paarden in quarantaine te houden. De regels kunnen echter wel verschillen van gemeente tot gemeente dus het is aangeraden om je lokaal bestuur te contacteren.



Bron: omgevingsloket Vlaanderen