SOS mijn paard schudt vaak zijn hoofd: gedragsprobleem of is er meer aan de hand?

SOS mijn paard schudt vaak zijn hoofd: gedragsprobleem of is er meer aan de hand?

Schudt jouw paard vaak wild in het rond met z'n hoofd? Kom je niet meteen achter een specifieke oorzaak? Dan kan het headshaking syndroom misschien het antwoord zijn.

In het verleden werd het headshaking syndroom vaak aanzien als een gedragsprobleem, maar er is vaak veel meer aan de hand. Zo kan het paard ernstige pijn ervaren, wat het headshaken veroorzaakt. 

Schudt jouw paard ook frequent het hoofd op en neer terwijl je rijdt? Schuurt jouw paard zijn neus en briest ie vaak? Dan kan er sprake zijn van het headshaking syndroom. (Dit betekent niet dat er geen andere oorzaken aan de basis kunnen liggen.)

Wat de exacte oorzaak hiervan is, is nog steeds niet bekend. Wel zijn er zaken die het headshaken triggeren. 

Wanneer het paard bijvoorbeeld stof of pollen inhaleert, kan het zijn dat deze de luchtwegen gaan irriteren. Het paard kan hierop reageren door het hoofd in het rond te schudden. In dit geval is het aangewezen om de neus van het paard bij het rijden of op de weide af te dekken met een neusnetje. 

Daarnaast kan ook een overgevoeligheid aan licht de boosdoener zijn. Paarden die hier last van hebben zullen in de binnenpiste dan ook aanzienlijk minder met het hoofd schudden dan wanneer ze in de buitenpiste lopen. In dit geval worden de gezichtszenuwen overprikkeld waardoor het paard een ongemakkelijk of zelfs pijnlijk gevoel ervaart. 

Ben je niet zeker of jouw paard aan het headshaking syndroom lijdt? Neem het zekere voor het onzekere en contacteer dan je dierenarts. Die kan eventuele infecties, allergieën of andere oorzaken vaststellen. 

Photo by Marylou Fortier on Unsplash