Ruitervignet van 60 euro om ruiterpad te mogen berijden: "Anders gaan de paden dicht"

Ruitervignet van 60 euro om ruiterpad te mogen berijden: "Anders gaan de paden dicht"


Binnenkort moet je een ruitervignet aanschaffen wanneer je wilt paardrijden op de Utrechtse Heuvelrug, meldt het AD. Het jaarvignet gaat waarschijnlijk €60 kosten. Hoewel er weerstand is, kan het volgens de initiatiefnemers niet anders. Zonder geld geen onderhoud, en dan moeten de ruiterpaden op slot.


Judith Boekel van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug begrijpt het ongenoegen van de ruiters heel goed. Tot voor kort betaalden alleen de mountainbikers voor het gebruik van de routes, maar nu moeten ook de ruiters de portemonnee trekken. Een paar jaar geleden schroefde Den Haag de subsidie terug en werd het onderhoud aan de eigenaren overgelaten. Dat lukte met hangen en wurgen een paar jaar, maar ook bij de eigenaren raakt de kas leeg.

Dus is betalen voor onderhoud de enige optie. De organisaties, Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap, Natuurmonumenten, gemeente Soest, Landgoed Eyckenstein, Stichting Ruiter en Mennen Utrechtse Heuvelrug, de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie – Regio Utrecht, het Utrechts Particulier Grondbezit en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, denken aan 60 euro, maar het kan ook nog een tientje goedkoper of duurder worden. Mogelijk komen er deelvignetten.,,Als je nooit voor onderhoud hebt betaald, is dit misschien even vervelend, maar de overheid heeft bezuinigd op recreatieve voorzieningen”, stelt Boekel. ,,Er is nog wel geld voor fiets- en wandelpaden, maar niet voor extra paden voor de mountainbike en de paarden. De 43 terreinbeheerders moeten ergens het onderhoud van betalen. Dus zijn we na uitgebreid overleg tot de conclusie gekomen dat we een vignet voor onderhoud nodig hebben.”