Ruiters delen tips voor het losrijden bij springwedstrijden

Ruiters delen  tips voor het losrijden bij springwedstrijden

Regelmatig lees je tips voor je training of wedstrijd. Vandaag tips voor het losrijden tijdens het springen. Bij drukke wedstrijden zijn er veel ruiters in de baan en dan is losrijden niet altijd even makkelijk. In onderstaande video zie je wat de belangrijkste do's and don'ts zijn.

Wat is de maximale hoogte die je mag inspringen?
Wat niet in de video staat, maar wel in de reglementen is opgenomen is dat je op het voorterrein maximaal 10 cm hoger mag springen dan de hoogte van het te springen parcours. 

Op welke hand rij je los?
De hindernissen zijn zo opgesteld dat het logisch is dat er maar in één richting losgereden wordt. Vaak is dit linksom. Als de losrijruimte groot genoeg is of als het niet zo druk is, dan kun je best even op de andere hand rijden. Rij andere combinaties dan niet in de weg.

Moet je stappen op de buiten- of binnenhoefslag?
Over stappen op de buiten- of binnenhoefslag is niets geregeld. Als je stapt, dan is het wel belangrijk dat je ruimte geeft aan deelnemers die willen inspringen. Met zijn tweeën of met meer naast elkaar stappen is echt heel vervelend voor andere ruiters, en dus “not done”.

Stilstaan, waar doe je dat?
Stilstaan doe je bij voorkeur in een hoek of in het midden van het losrijterrein. Midden op de lange zijde is natuurlijk niet echt handig.

bron: KNHS