Professor Universiteit Gent: "Paarden zijn veel slimmer dan we denken"

Professor Universiteit Gent: "Paarden zijn veel slimmer dan we denken"

Bizar zicht in de straten van Brussel afgelopen weekend: twee politiepaarden keerden zonder ruiter terug naar hun kazerne na incidenten in Ter Kameren. Maar hoe komt het dat ze zo makkelijk de weg terugvonden. "Paarden zijn nu eenmaal veel slimmer dan de meeste mensen denken", vertelt Frank Gasthuys, professor aan de faculteit Diergeneeskunde aan de UGent en voorzitter van PaardenPunt Vlaanderen. 


"Paarden zijn gewoontedieren", zegt hij aan VRT NWS. "Ze hebben hun vaste routines, hun vaste gewoontes. Ze zijn ook véél slimmer dan wij denken. Ze weten exact wat wanneer waar en hoe. Zeker als ze goed getraind worden, zoals politiepaarden."Het Ter Kamerenbos ligt niet heel erg ver van de kazerne in Etterbeek. "Daar wordt vaak getraind, daar zijn plaatsen waar we heel vaak oefenen, routes die we vaak afleggen", zegt directeur Van Houtte. Ze weten met andere woorden heel goed de weg. "Instinctief zullen getrainde paarden die in zulke situaties belanden, naar de plaats gaan waar het vertrouwd is", vult Gasthuys aan. In dit geval de kazerne dus. Niet alleen paarden zijn veel slimmer dan we soms denken, zegt Gasthuys nog. "Mensen zeggen soms, dom varken, maar dat zijn juist intelligente dieren. En overal worden nu honden getraind om een coronabesmetting te kunnen opsporen. En ze halen ze eruit. Ik blijf er versteld van staan."

Zowel de politie als professor Gasthuys vermoedt dat dit opvallende tafereel zich niet zou hebben afgespeeld als het maar om één paard ging. "Paarden hebben hun vrienden", zegt Gasthuys. "We krijgen in de kliniek soms ook twee paarden binnen, terwijl er maar één behandeld moet worden. Maar als het andere paard er niet bij is, is het onhandelbaar."Wat volgens de politie wel erg opmerkelijk was: de paarden moesten op hun weg van het Ter Kamerenbos naar de kazerne in Etterbeek over twee rotondes. En die hebben ze gevolgd zoals het verkeersreglement voorschrijft dat je een rotonde neemt, in de juiste richting. Volgens Gasthuys is ook dit niet zo vreemd: "Als ze zo dikwijls in die buurt gaan wandelen en trainen, kennen ze hun weg en weten ze hoe het werkt.

"De politie is blij dat de andere weggebruikers heel voorzichtig en rustig zijn gebleven in de buurt van de paarden, anders had het wel slecht kunnen aflopen. Ook professor Gasthuys benadrukt dat het heel fout had kunnen eindigen. "Als paarden niet met de situatie vertrouwd zijn en in paniek slaan, dan kunnen er zware ongelukken gebeuren. Deze paarden worden net getraind om rustig te blijven in drukke en stresserende situaties."

Voor wie het zich afvraagt: de paarden waren bij hun terugkeer in de kazerne alweer rustig. Ze zijn niet gewond geraakt, en hun ruiters evenmin.