Paardensporters zijn fit, maar hebben wel verhoogd risico op eetstoornissen

Paardensporters zijn fit, maar hebben wel verhoogd risico op eetstoornissen

Achttien onderzoekers uit Engeland en Noord Amerika volgden de gezondheidsrituëlen van atleten uit diverse disciplines. Daaruit blijkt dat, hoewel ruiterfitheid een 'hot topic is', het eetpatroon van de hippische atleet minder optimaal is.

In het onderzoek werden niet alleen de Olympische disciplines opgenomen maar oa. ook de rensport. Vooral jockeys gaven toe weleens te braken om in korte tijd gewicht te verliezen. Een fenomeen dat zich minder voordoet bij andere disciplines van de paardensport.

Hierdoor liepen zij ook groter risico op het ontwikkelen van tandproblemen als ontstoken tandvlees, erosie, infecties in de verstandskiezen en gescheurde kiezen.

“Het is ontzettend belangrijk dat je goed voor je paard zorgt, maar veel ruiters en amazones vergeten hierbij nog weleens hun eigen welzijn. Het is van essentieël belang dat je goed waakt over je eigen gezondheid. Uit ons onderzoek blijkt dat dit nog altijd niet vanzelfsprekend is”, aldus een woordvoerder.

“Ook sportdranken en diëten met een hoog gehalte koolhydraten dragen bij aan tandproblemen. We richten ons volgende onderzoek dan ook op de ontwikkeling van een dieetplan voor jockeys, zodat zij stoppen met gewichtsverlies door braken.”

bron: Horse & Hound