Paard op de wei in de herfst? Let op voor de Esdoorn!

Paard op de wei in de herfst? Let op voor de Esdoorn!

Na de uitzonderlijk warme temperaturen vorige week is de herfst nu echt in het land. Hoewel de goudkleurige baadjes aan de bomen een idyllisch zicht geven is het toch wel opletten geblazen. Zo zijn niet alle bomen/ struiken/ planten even gezond voor je paard, en dient er in het bijzonder voorzichtig omgesprongen te worden met de zaden van de Esdoorn.

In de zaden van de Esdoorn zit een gevaarlijke stof, hypoglycine A, die Atypische Myopathie kan veroorzaken bij onze geliefde viervoeters. Deze ziekte is een zeer ernstige spieraandoening, die in bijna alle gevallen fataal afloopt. Gelukkig komt dit niet al te vaak voor, maar voorzichtigheid blijft in alle gevallen belangrijk. Hoewel de "helicoptertjes" van de Esdoorn erg leuk zijn voor kinderen om mee te spelen, houd je ze dus bij je paarden best zo ver mogelijk uit de buurt!

Nierproblemen door eikels

Ook eikels zijn allesbehalve onschuldig om naast je weide te hebben staan. Deze vruchten van de Eikenboom bevatten tannine of tanninezuur, een giftige stof die bij grote opname paarden erg ziek kan maken. Eén van de voornaamste gevolgen van een eikel vergiftiging zijn nierproblemen. Voor de vruchten en bladeren van de Eik geldt dat groene (onrijpe) eikels en bladeren een stuk gevaarlijker zijn dan de bruine (rijpe).

Raaigraskramp

Op raaigras kan in zeer droge periodes een schimmel voorkomen die mycotoxinen (gif) produceert. Dit gif kan de spier coördinatie van een paard beïnvloeden. De schimmel komt vooral tijdens het einde van de zomer en het begin van herfst voor rond het groeipunt en in de zaadhoofden. De mycotoxinen tasten het coördinatievermogen van het paard aan, waardoor symptomen van Rhinopneumonie optreden.

Dit zijn enkele van de typische risico’s die zich kunnen voordoen in het vroege najaar. Voor paarden zijn giftige planten en bomen vaak herkenbaar omdat deze in de winter groen blijven. Houd hier rekening mee als je rond of in je weiland gaat aanplanten en neem af en toe de tijd om de begroeiing die er al staat te controleren.

Bron: De Hoefslag