Ondernemer in de paardensport? Hier zijn enkele tips

Ondernemer in de paardensport? Hier zijn enkele tips

Het coronavirus houdt de paardenbranche in zijn greep. De aangekondigde maatregelen hebben op veel bedrijven vergaande gevolgen. Het virus overvalt ondernemend Nederland en daarmee de paardenhouders. Bedrijven zijn niet voorbereid op een dergelijke crisis en kunnen onverwachts in de problemen komen. Welke maatregelen kunt u als ondernemer treffen om de (financiële) gevolgen waar mogelijk te verkleinen?

1. Uitstel betaling belasting

Dreigen er voor u als ondernemer liquiditeitsproblemen? Dan kunt u bijzonder uitstel van betaling aanvragen, zowel voor de inkomsten- en vennootschapsbelasting, als de omzet- en loonbelasting. Voorwaarde is wel dat u kunt aantonen dat het coronavirus de oorzaak is van uw liquiditeitsproblemen. Omdat alle verzoeken handmatig gecontroleerd moeten worden, zal de Belastingdienst de komende weken geen verzuimboetes opleggen voor het niet-betalen van deze belastingen.
Verwacht u minder winst door de coronacrisis? Dan kunt u een verzoek indienen voor verlaging van uw voorlopige aanslag inkomsten- en vennootschapsbelasting.

Lees meer over mogelijkheden uitstel betaling belasting

2. Hinderpremie in coronatijden

Net als bij hinder door openbare werken, voorziet de Vlaamse regering een premie voor ondernemingen en zelfstandigen (gelegen in het Vlaams Gewest) met een fysieke onderneming die getroffen worden door de coronamaatregelen om het inkomstenverlies deels te compenseren. De premie is er enkel voor ondernemingen met een fysieke locatie, ongeacht hun rechtsvorm, die rechtstreeks verplicht worden tot sluiting. (dus ook maneges)

Lees meer over mogelijkheden hinderpremie

3. Afbetalingsplan van betaling voor werkgeversbijdragen

Je kan een uitstel van betaling krijgen voor de werkgeversbijdragen aan de sociale zekerheid. Het gaat om de bijdragen die verschuldigd zijn voor de eerste twee kwartalen van 2020. De RSZ kan een betalingstermijn toekennen in maximaal 24 maandelijkse termijnen. Je moet een verzoek indienen en daarin uitleggen hoe het coronavirus je bedrijf beïnvloedt. De forfaitaire vergoedingen, toeslagen en interesten voor laattijdige betalingen zijn geheel of gedeeltelijk vrijstelbaar, op voorwaarde dat alle verschuldigde sociale zekerheidsbijdragen zijn betaald.

Lees meer over mogelijkheden afbetalingsplan

4. Ruiter of... in bijberoep wat nu?

Voorlopig staat deze maatregel nog niet open voor zelfstandigen in bijberoep, maar we verwachten dat dit deze week zeker wel zal gebeuren. Dan zou het gaan als volgt: Wie moeilijkheden heeft om de sociale bijdragen te betalen, kan een uitstel van betaling aanvragen voor het eerst en het tweede kwartaal van 2020. Dit moet ten laatste gebeuren op 30 maart voor de sociale bijdragen van het eerste kwartaal en ten laatste op 14 juni voor de sociale bijdragen van het tweede kwartaal. Ook hiervoor moet de zelfstandige contact opnemen met het sociaal verzekeringsfonds.

Alle info voor mensen bijberoep