Nu ook wetenschappelijk bewezen: paarden kunnen angst ruiken

Nu ook wetenschappelijk bewezen: paarden kunnen angst ruiken
We hebben allemaal al wel eens gehoord dat paarden 'je angst kunnen ruiken'. Een studie suggereert nu dat dat inderdaad het geval is: paarden kunnen emoties onderscheiden door de geur van.... zweet. 

Italiaanse onderzoekers hebben onderzocht of de hartslag van paarden veranderde als reactie op de geur van mensen. Hieruit bleek dat paarden inderdaad anders reageerde op een 'angstgeur' dan op een 'vrolijke geur'. Het doel van het onderzoek was om na te gaan hoe menselijke emoties het gedrag van paarden kunnen beïnvloeden. Het zou dus niet toevallig zijn dat paarden anders reageren op een nerveuze of angstige ruiter. 

Uit het onderzoek bleek dat angstgeur een hogere hartslag bij de paarden veroorzaakte, terwijl een 'vrolijke' zweetgeur een rustige hartslag teweeg bracht. Uiteraard is dit onderzoek slechts de grondslag voor verder onderzoek. Zo is er onder andere een meer natuurlijke situatie nodig (hier werden de angst en vrolijkheidsprikkels bij de mens opgeroepen door naar een enge of vrolijke video te kijken) om meer betrouwbare resultaten te krijgen.

Bron: bitmagazine