Muziek werkt rustgevend bij afspenen veulen

Muziek werkt rustgevend bij afspenen veulen

Een nieuwe studie van onderzoekers aan de Universiteit van Queensland heeft aangetoond dat muziek helpt om stress te reduceren bij het afspenen van veulens, dat meldt The Horse.

Het onderzoek werd uitgevoerd op twaalf veulens.  Tijdens werkdagen verbleef één groep in de paddock en de andere groep in een loopstal, waarbij sommige dieren werden blootgesteld aan kalmerende muziek en andere niet. Uit dit onderzoek bleek dat de soundtrack van de film "Forrest Gump" een kalmerend effect had op de dieren. Deze muziek werd geselecteerd vanwege het constante ritme, de voorspelbaarheid en de continue melodie. Het onderzoeksteam heeft gedurende de periode tussen negen uur 's ochtends en drie uur 's middags de hartslag van de dieren gecontroleerd.

De muziek had geen directe invloed op de gemiddelde hartslag, maar wel op de variabiliteit van de hartslag. Bovendien vertoonden de veulens rustiger gedrag, waarbij ze kalm bleven staan om te eten in plaats van onrustig door de stal te lopen. Om te onderzoeken hoe de muziek de veulens zou beïnvloeden wanneer ze tweemaal per week werden blootgesteld aan stressvolle situaties, werden hengsten in een nabijgelegen stal geplaatst. Het bleek dat de muziek ook hier een impact had. De piek hartslagen van de veulens werden lager en de duur van deze pieken werd verkort.

Muziek is rustgevend

Uit het onderzoek concluderen de onderzoekers dat muziek een rustgevende werking heeft op veulens tijdens het afspenen.