Mevrouw de minister, niet 15% maar 4,4% is verpaarding! Laten we het boerenverstand even terugkeren aub?

Mevrouw de minister, niet 15% maar 4,4% is verpaarding! Laten we het boerenverstand even terugkeren aub?

Vandaag trekken de boeren terug op de Vlaamse wegen. Ook de hippische sector blijft de landbouwers steunen. Hoewel er tijdelijke afspraken zijn tussen de Vlaamse regering en de agrarische sector ziet de toekomst er nog steeds niet positief uit.


LEES OOK: Demir vs de sector. De politiek is niet mee geëvolueerd met de boost van de sector!


In het laatste debat riep minister Zuhal Demir dat van de ca. 620.000 benutte landbouwgrond is er ca. 215.000 hectare weiland. In het debat slingert Demir met procenten. Volgens mevrouw de minister is van de 15% van de benutte landbouwgrond ingenomen door verpaarding, vertuining en recreatie. Die laatste is bijvoorbeeld een voetbalveld.

 

In het debat zegt Demir dat 2% van de grond natuurgebied is. In haar poging de hippische sector als zwart schaap te gebruiken botst mevrouw de minister tegen een rapport van een nieuwe studie, gevoerd door de KU Leuven. Volgens deze studie is ca. 4,4% ingenomen door de hippische sector. Dat wil zeggen dat 10,6% ingenomen is door vertuining en ook recreatie, zoals speeltuinen, voetbalvelden, enz.

 

Laat het boerenverstand terugkeren aub!

 

Opvallende cijfers! Met het beleid is duidelijk dat mevrouw de minister de verarming van Vlaanderen in gang heeft gezet! “De verkoop van oude boerderijen en hoeves was een verrijking van de Vlaamse economie,” klinkt het. “Ongeacht welke benutting betekende de verkoop van een oude hoeve een pensioen voor de landbouwer die nadien nog een appartement of kleiner huis zou kopen. Tweemaal een verrijking van de economie!”

 

Het gaat zelf verder … “De Vlaamse economie voer wel bij de vernieuwing van oude hoeves. Bouwfirma’s floreerden, toeleveranciers hadden werk. Waarom? Omdat er ook de garantie was dat de grond zijn waarde behield. Alles in natuur omvormen? Dat is helaas een verarming. Wat niet wil zeggen dat er geen ruimte moet / mag zijn voor deze inkleuring!”

 

Nu een mastodont als Van Hool het startschot gegeven heeft voor een economisch malaise, moeten we misschien de vraag stellen hoe we de economie terug kunnen boosten? Een tip? Benut uw boerenverstand! Laat de verschillende partijen op het Vlaamse landschap, gestructureerd toe en geef een opkikker aan de economie!


Niet kort door de bocht, maar beknopt vragen we u dus vriendelijk, de sector in symbiose te laten deelnemen aan de ronde tafel en zo een evenwicht te vinden waar ook één van de economische trekkers zich kunnen profileren; de paardenindustrie!