McLain Ward neemt leiding na tweede manche van Wereldbekerfinale: "De lat lag een heel stuk hoger vandaag"

McLain Ward neemt leiding na tweede manche van Wereldbekerfinale: "De lat lag een heel stuk hoger vandaag"

De Amerikaanse McLain Ward weet wat het is om de Longines FEI Jumping World Cup te winnen, en vandaag zette de kampioen van 2017 zichzelf opnieuw op dat pad door de tweede ronde te winnen tijdens de 2022 Finale in Leipzig, Duitsland.


De twee ronden van vandaag waren gevuld met drama's. Titelverdediger en landgenoot van Fuchs, Steve Guerdat, wist met Victorio Des Frotards de eerste foutloze ronde neer te zetten op het moeilijke parcours van de eerste ronde van Frank Rothenberger. Maar alle vier die gisteren aan de leiding kwamen, kregen deze keer strafpunten en twee van hen maakten een fout op de lijn tussen de hindernissen zes en acht, die van grote invloed bleek te zijn. 

Ward legde de uitdaging uit. "Ik dacht toen we het parcours liepen dat dat het moeilijkste deel was. Het lag niet zo goed in elkaar - als je de verticale sprong op zes sprong was het een erg lastige lijn naar die grote spookachtige staanders (op hindernis 7) en dan kwam de liverpool erbij, en die was op een halve pas, vijf-en-een-half. Dus als je je paard naar binnen liet snijden, kwam je daar diep en langzaam, en ze liepen achteruit, dus de achterste balk was een probleem. Het was vijf en een beetje (passen) naar de verticaal op acht en een paar deden zes, het was gewoon heel ongemakkelijk", legde de Amerikaan uit. 

Zoals Ward na afloop zei, wist hij precies wat hem te doen stond. "Ik had genoeg van de barrage gezien om te weten dat hij niet erg snel was en toen Harry een fout maakte, zette dat de deur wagenwijd open. Ons plan was om net genoeg te doen, maar niet te veel van het paard te vergen, niet alleen voor zondag, maar ook om het risico te lopen dat er een fout werd gemaakt", zei hij nadat hij de winnende tijd van 44,03 seconden had neergezet.

Hij zei dat de balk op de hindernis gisteren, waardoor hij terugviel naar de vijfde plaats, volledig zijn eigen schuld was. "Het paard was in een briljante vorm, ik voegde een pas toe in een buigende lijn en ik zette hem in geen goede positie. Het was een fout van mij, het paard wilde beide rondes winnen!", zei hij.

Als hij de parcoursen van gisteren en vandaag vergelijkt, zegt hij: "In de sport van vandaag op topniveau zijn er geen gemakkelijke dagen, maar ik zou zeggen dat gisteren een fijne speed-etappe was. Vandaag heeft hij (parcoursontwerper Frank Rothenberger) de lat een stuk hoger gelegd, met een aantal grote verticale bochten, een grote drievoudige combinatie uit de bocht met twee oxers, en we hebben een geweldig resultaat behaald. Frank heeft veel ervaring en hij weet hoe hij een wedstrijd moet bouwen die het beste naar boven haalt. En hij daagt ook rijders uit zonder het de nieuwere, minder ervaren ruiters, en mensen uit verschillende regio's van de wereld waar de sport niet sterk is, te moeilijk te maken. Daar is hij heel goed in", zei hij.

"Ik zat hier 20 jaar geleden aan de leiding en ging de laatste dag in met Victor en verprutste het op de laatste lijn, ik herinner het me nog heel goed. In 2017 zat ik in deze positie en won, dus je neemt die ervaringen mee en je probeert ze te gebruiken om je te helpen focussen en je hoofd erbij te houden. Je moet je werk doen, je paard moet in vorm zijn en je hebt een beetje geluk nodig om een van deze kampioenschappen te winnen, en ik heb aan beide kanten van die medaille gestaan. Ik denk dat het helpt om dat te begrijpen om je hoofd op de juiste plaats te houden, maar het is een uitdaging. Zoals ik al eerder tegen Harry (Charles) zei, denk maar niet dat dit in 20 jaar makkelijker wordt! Mijn team zal het geweldig doen en ik ben trots op mijn paard, hoe het ook afloopt - we zullen ons best doen!", zei hij. 

En op de vraag of hij advies had voor zijn jongere rivalen grapte hij: "Ik hoop dat ze een beetje nerveus worden! Ze doen het geweldig. In verschillende fases van je carrière heb je verschillende mentale uitdagingen en we verwerken het allemaal anders en dat is een deel van sport en het is iets moois. Ik moet er nu in deze fase van mijn carrière net zo hard aan werken als zij aan het begin van hun carrière, om verschillende redenen. Het is geweldig om nog steeds in de mix te zijn, het is geweldig om ze te zien, ik bewonder beiden hun talent en ambitie en het geeft me energie en maakt dat ik het nog steeds wil", zei hij. 

Bron: persbericht FEI