Mag je nu wel of niet filmen op FEI event? Advocaat Maarten van der Aa legt uit!

Mag je nu wel of niet filmen op FEI event? Advocaat Maarten van der Aa legt uit!

Vorige week deed het FEI stof opwaaien in verband met zijn nieuwe richtlijnen voor het posten van video's van FEI-getitelde evenementen (kampioenschappen). Ondertussen heeft het FEI een Q&A gepubliceerd en keek advocaat Maarten van der Aa van dom&partners het juridische aspect na! "Het zijn richtlijnen en geen regelgeving, dat is al een eerste belangrijke onderscheid," klinkt het.

In de vlaag van kritiek stelt het FEI zijn intentie licht bij. "Het is een richtlijn en dient in geen enkel moment om filmen tegen te gaan of te stoppen! Iedereen mag filmen, echter mag je het materiaal niet zomaar publiceren op sociale media, websites en blogs! Verder is het belangrijk duidelijk te maken dat de richtlijnen er enkel zijn voor de rubrieken die de FEI titel dragen. Tijdens een Wereldbeker wedstrijd zijn ze dus enkel van toepassing op de FEI Wereldbeker kwalificatie en uiteindelijke Wereldbeker rubriek." vertelt het FEI.

Waarom de richtlijnen er zijn? Dat heeft te maken met videorechten en dus inkomsten. Maar mag dat zo maar? In feite wel! Bedrijven betalen grote sommen om de rechten te krijgen voor broadcasting van evenementen. Alleen is duidelijk dat dit bij de FEI , voornamelijk bij zichzelf ligt. 

"Over het algemeen is het gebruikelijk dat toeschouwers op sportwedstrijden foto's en korte videoclips maken voor privé / persoonlijk gebruik en om te delen op sociale media. Dit gebeurt in allerlei sporten. Conform de richtlijnen van de FEI ‘Non-rights Holders’ Guidelines for Publishing on Social Media at FEI Named Events’ worden als Non-Rights Holder beschouwd: “NRH include Athletes, Athlete Support Personnel, Athlete Entourage (e.g. grooms, agents etc.), Horse Owners, National Federations, Officials and Accredited Media, including broadcasters.”  vertelt advocaat Maarten van der Aa.

 

"Behoudens vergissing lees ik niet dat het gaat over toeschouwers in het algemeen zodat ik uit deze richtlijnen begrijp dat beelden of geluidsopnamen van een wedstrijd voor louter persoonlijk en niet-commercieel gebruik in de privésfeer wel nog mogelijk zijn. Ik lees hierover ook niet onmiddellijk iets in de reactie van de FEI, doch zij verwijzen enkel naar een verbod om beelden te maken en “commercieel te exploiteren”. Ruiters en hun team, paardeneigenaren, trainers, nationale bonden, enz. gebruiken deze beelden vaak wel vanuit commercieel oogpunt."

 

Wat met de Europese eerlijke concurrentie?

"Of dit verbod in strijd is met eerlijke concurrentie hangt af van verschillende factoren, zoals de redenen voor het verbod, de impact ervan op verschillende belanghebbenden en of er alternatieve manieren zijn om eerlijke concurrentie te waarborgen. Bijvoorbeeld, als het verbod op video's bedoeld is om de exclusiviteit van bepaalde mediapartners te beschermen, kan het in bepaalde omstandigheden als beperkend worden beschouwd voor andere media."

 

"Het kan de mogelijkheid beperken voor andere media om originele inhoud te produceren en te delen, wat hun vermogen om deelnemers, gebeurtenissen en de paardensport als geheel te promoten kan hinderen. Dit kan vooral een probleem zijn in een tijd waarin digitale media en sociale platforms een belangrijke rol spelen bij het verspreiden van sportinhoud en het betrekken van fans. Een strikt verbod kan andere media parten spelen in hun pogingen om relevante en aantrekkelijke inhoud te produceren en kan hun bereik beperken."

 

"Het is belangrijk voor de FEI om een balans te vinden tussen het beschermen van de exclusiviteit van mediapartners en het faciliteren van een gezonde concurrentie en diversiteit in de berichtgeving over de sport. Dit kan worden bereikt door middel van transparante regelgeving, overleg met verschillende belanghebbenden en het bieden van alternatieve mogelijkheden voor media om zich te engageren met de sport zoals persconferenties, interviews, maar ook toegang tot officiële beelden."


"Dit laatste is onder andere het geval. De FEI geeft toegang tot de officiële beelden. In de richtlijnen staat o.a. dat ruiters wel beelden van hun eigen rondes mogen delen op hun eigen sociale media, hetzij dat deze beelden uitsluitend verstrekt worden door de FEI."

 

"Men zou bijvoorbeeld ook kunnen stellen dat dit verbod niet geldt voor bevoegde persfotografen, -filmers of journalisten in zoverre zij naar het oordeel van de FEI optreden binnen de grenzen zoals gesteld bij hun accreditatie of in zoverre zij handelen binnen de grenzen van de contracten die de FEI heeft afgesloten met haar commerciële en/of mediapartners. Daarnaast bestaat er voor de pers ook een recht op korte berichtgeving. Dit recht beantwoordt aan de behoefte aan informatie en heeft betrekking op bv. nieuwsuitzendingen. Het verleent elke omroeporganisatie het recht op toegang tot de hoogtepunten van evenementen die van bijzonder belang zijn."

 

"Eerlijke concurrentie in de sportwereld is een complexe kwestie, en het is belangrijk om de belangen van alle betrokken partijen zorgvuldig af te wegen bij het beoordelen van dergelijke beslissingen."

 

"Zoals de FEI het zelf stelt is het handhaven van een dergelijk verbod hoe dan ook absoluut niet evident vanwege de grote aantallen mensen die aanwezig zijn en de mogelijkheid om telefoons en andere opnameapparatuur discreet te gebruiken. Het maken en uploaden van beelden met een smartphone gebeurt bijzonder snel en wijdverspreid."