Het ontwormen van paarden, een delicate materie ... Tips & Tricks

Het ontwormen van paarden, een delicate materie ... Tips & Tricks
Paarden worden constant blootgesteld aan de gevaren van wormen. Niet enkel in de stal maar zeker op weide bestaat het gevaar dat je viervoeter eitjes via het eten in het lichaam krijgt. Het spreekt dus voor zich dat een perfecte hygiëne de start is bij het reduceren van worm infecties.

Timing ...
Het voorkomen en behandelen van worminfecties is een ingewikkelde materie geworden en er is geen standaard procedure voor te geven. en handig stramien kan je als volgt aannemen: Een paard dat op stal leeft moet slechts 2 keer per jaar ontwormd worden, zijn box moet ook 2 keer op een jaar gedesinfecteerd worden. Dit om infectie in het strobed te minimaliseren. Loopt je paard geregeld in de paddock of wei dan ontworm je best drie keer per jaar. Paarden die in de wei leven en zeker fokmerries moeten om de 3 maanden ontwormd worden.  Veulens om de twee maanden vanaf dat ze vier tot zes weken oud zijn. Belangrijke periodes zijn het najaar en het voorjaar.

Enkele Tips van Dierenkliniek De Morette ...
- Het is aan te raden om twee keer per jaar met praziquantel te ontwormen. Daarom ontwormen we alle paarden standaard 2 x per jaar met een combinatie preparaat. In maart met praziquantel + ivermectine en in september met praziquantel en moxidectine.

- Alle eventueel aanvullende ontworming gebeurt op basis van mestonderzoek. Voor dit mestonderzoek kun je gewoon verse mest oprapen, koel bewaren en binnen 48 uur laten onderzoeken.
Let wel op veulens ondergaan best een intensievere behandeling!

Aanvullende preventie tips ...

- Ontworm het paard 2 dagen voor hij op de wei gaat.

-  Zet niet teveel paarden samen op een weide.Het delen van een weide met runderen is wel gunstig.

- Verdeel de weide in kavels zodat de paarden geregeld van kavel kunnen wisselen en de grond tot rust kan komen.

Kan je TEVEEL ontwormen? ... 

Resistentie van wormen tegen ontwormingsmiddelen is een dreigend gevaar en een onomkeerbaar proces. In de strijd ter voorkoming van resistentie is een goed weidemanagement het allerbelangrijkste. Ook is het erg belangrijk paarden ouder dan drie jaar niet standaard volgens een vast schema te ontwormen aangezien veel dieren dan onnodig ontwormd worden. De meeste volwassen paarden hebben al een goede afweer opgebouwd tegen wormen. Zij scheiden dan ook weinig tot geen eieren meer uit en zijn dus nauwelijks van belang voor de besmetting van de wei. Vaak hoeven zij niet meer ontwormd te worden.

Wanneer er een nieuw paard op het bedrijf komt, controleer dan voor en na de behandeling met een ontwormingsmiddel de mest op aanwezigheid van wormeieren. Op deze manier kom je erachter of het dier resistente wormen bij zich draagt. Bekijk dan ook elk paardenbedrijf als situatie op zich en elk paard als individu. Laat een mestonderzoek doen, zorg voor een goed weidebeleid en overleg met je dierenarts.