Hoe laat je je paard stilstaan tijdens het opstappen?

Hoe laat je je paard stilstaan tijdens het opstappen?

Er is niets frustrerender dan een paard dat niet stilstaat als je opstapt - met uitzondering misschien van een paard dat moeilijk te laden is. Het maakt het opstappen voor een snelle trainingssessie tot een lange strijd. En dan is er nog de veiligheid. Er gebeuren zoveel ongelukken bij het opstijgen, en een paard dat ronddanst of wegloopt maakt het waarschijnlijker dat je op de grond belandt nadat je één voet in de stijgbeugel hebt gekregen en wanhopig probeert in het zadel te zwaaien. 


Een groot aantal paarden lijken deze cruciale vaardigheid overgeslagen te hebben tijdens het opleidingsproces. Als je een paard hebt dat denkt dat het opstapbkok een kans is om zijn tapdansen te oefenen, zijn hier enkele stappen die je kunt nemen om je paard stil te laten staan tijdens het opstijgen. Het zal het uiteindelijk waard zijn! Om een paard te krijgen dat stilstaat tijdens het opstijgen, zul je (veel) tijd moeten doorbrengen aan een trapje. Om het probleem te verhelpen, zul je tijd moeten besteden aan het opstijgen. En eraf. En erop. Het is net als een lastig paard beladen - als je gehaast bent en onder druk staat, lukt het bijna nooit!

Haast en spoed is zelden goed

Er zijn meerdere manieren om het probleem van een paard dat niet stilstaat aan te pakken, maar het eerste wat je moet doen is kijken of je het probleem misschien veroorzaakt of verergert zonder dat je het weet. Stel je voor: je hebt haast, moet rijden en weer terug, en je slaagt erin om op te stappen terwijl je paard van je wegloopt. Je laat het gewoon passeren omdat je in het zadel zit en op tijd bij je les moet zijn. Een paar keer dit herhalen geeft je paard de boodschap dat weglopen of bewegen terwijl je opstapt oké is. 

Een goede balans behouden

Een ander veel voorkomend scenario is dat ruiters de teugels strak oppakken als ze gaan opstijgen, wat druk op het paard geeft. Je zou er zelfs per ongeluk aan kunnen trekken voor balans. Onthoud dat paarden leren wanneer druk wordt losgelaten - dus als je dit doet, heb je je paard waarschijnlijk onbedoeld geleerd dat de enige manier om de druk los te laten wanneer je opstijgt, is dat ze weglopen. Tenslotte raken paarden soms gewoon uit balans door het opstijgen van een ruiter en moeten bewegen om hun evenwicht terug te vinden. Dit is vaak het geval als je aan de teugels trekt, het zadel verschuift, of niet de kracht en stabiliteit hebt om je eigen lichaam in balans te houden als je in het zadel stapt.

Het spreekt voor zich dat je je paard lichamelijk moet laten nakijken, vooral als dit een nieuw gedrag is. Anticiperen op het opstappen van de ruiter en slecht reageren kan een teken zijn van rugpijn, een slecht passend zadel, of ander lichamelijk ongemak. 

Veel succes! 

Bron: FEI 

Foto: Photo by Philippe Oursel on Unsplash