Veulenvisite van Door Fokkers voor Fokkers was een succes

Veulenvisite van Door Fokkers voor Fokkers was een succes
De veulenvisite van Door Fokkers voor Fokkers, midden juli, is inmiddels een klassieker . Het enthousiasme van Pol Vandenberghe en de DFVF-bestuursploeg,  is even klassiek en geraakt na inmiddels acht edities zeker nog niet afgebot. Integendeel! “Wij willen mensen met interesse in fokkerij samenbrengen. Jong en oud. Grote fokkers en kleine fokkers van alle stamboeken. Belgen en Nederlanders 
 iedereen die een beetje wil bijleren, wil praten en een leuke dag beleven, is welkom.”  

Iedereen welkom

“Iedereen is welkom bij DFVF,  Het is een stamboekonafhankelijke groep van mensen met een gezonde interesse voor fokkerij. Op een Duitse hengstenkeuring zijn de eerste ideeĂ«n ontstaan. Er werd toen beslist om een catalogus met merriestammen uit te geven. “Daarmee willen we aan iedere fokker, klein of groot’ de kans geven om zijn of haar merries aan de wereld te presenteren. Het idee van zo’n cataloog is niet nieuw, in Frankrijk bestaat er in elke provincie zo’n catalogus. Na twee jaar vonden we dat we dat we nog iets meer mochten doen voor onze leden en zo is het idee van de veulenvisite ontstaan. Vanuit de gedachte dat we allemaal wel iets kunnen leren van en met elkaar. Als we ergens op visite gaan, dan is dat bij Ă©Ă©n van onze fokkers die met hun merries in de catalogus staan. We werken met een beurtrol per provincie en we doen zowel fokkers met springpaarden als met dressuurpaarden aan.” Schetst DFVF-secretaris Steven Dewulf het opzet van een dagje ‘veulenvisite’.

Zintuigen

Het lijkt er bovendien sterk op dat DFVF tijdens de veulenvisites bijzondere aandacht heeft voor de zintuigen. Ontbijt- en pannekoeken. Het hoort er allemaal bij en bij de familie Vanhollebeke van fokkerij d’Aubry in Beselare werden de smaakpapillen op de middag nog eens extra verwend met een bijzonder gesmaakte barbecue. Naast de fokkerij en de opleiding van jonge springpaarden, ook een familie-activiteit. Bij Bart Sterckx van dressuurfokkerij Lowi kregen de fokkers prachtige dressuurveulens te  zien en was er vakkundige commentaar van hengstenhouder Joop van Uytert, de man achter o.a. Krack C, Bordeaux, Gribaldi, Bretton Woods enz
. Zelfde verhaal bij de eerste stopplaats van de dag bij Koen Terryn in Middelkerke waar de meegereisde fokkers hun ogen en oren de kost gaven in de spiksplinternieuwe accommodatie van Quality Stud.

Kwaliteit en visie op Quality Stud

Koen Terryn van Quality Stud concentreert zich op het fokken van moderne springpaarden uit zorgvuldig geselecteerde merries. Zijn verleden in de fokkerij van volbloeden speelt daar ongetwijfeld een rol in. Elke merrie waarmee Koen fokt, heeft verwantschap met internationale topspringpaarden en/of de meest gerenommeerde dekhengsten van de afgelopen decennia. Koen fokt jaarlijks 10 tot 15 veulens. De meeste worden vrij snel verkocht. In zijn fokkerij telt hij onder andere Arka, de volle zus van Arko III, Zoë  de volle zus van Coupe de Coeur, Renaissance de volle zus Chello I, II & III en La Corofina: volle zus Corofino I & II. Een voor Ă©Ă©n topmerries dus. De veulens werden Ă©Ă©n voor Ă©Ă©n getoond. Daarbij ook enkele exemplaren die via Embryo-transplantatie of via In Vitro fertilisatie ter wereld kwamen. Een uitgekiende keuze net als bij alle andere aspecten die bij fokkerij en het houden van paarden komen kijken. De keuze van de fokmerries en de hengsten natuurlijk, maar ook als het over de stallenbouw, de hooiruiven, de bodem van de pistes, 
 gaat. Kijken en vergelijken daar draait het om. Niet zomaar overnemen wat de anderen doen. “Ik kies bijvoorbeeld voor zo groot mogelijke weides. Ik ben niet zo’n voorstander om alles in kleine stukjes onder te verdelen. Bij de bouw van de stallen heb ik voor openingen met tralies onderaan de boxen gekozen zodat ik de veulens altijd kan zien, ook als ze neerliggen bijvoorbeeld, en zodat de veulens ook kunnen zien wat er in de gang gebeurt. Zodat ze heel makkelijk vertrouwd raken met vreemde dingen.” Aldus deze gepassioneerde BWP-fokker en verteller die zijn passie voor fokkerij nog eens extra in de verf zet met zijn project www.hippomundo.be.

Stammerries

De familie Vanhollebeke had er alles aan gedaan om het de fokkers naar hun zin te maken. Niet alleen op culinair vlak. De fokkers kregen maar liefst veertien veulens en jonge paarden te zien die Ă©Ă©n voor een op een van de twee stammerries van fokkerij d’Aubry terug te brengen zijn. Jaiade d’ Aubry (Narcos II x Night and Day XX) en Almence d’ Aubry (Major de la Cour x Hospodar). De fokkerij van Luc is gebaseerd op Franse moederlijnen die hij voornamelijk kruist met Belgische en Franse hengsten. Voor de hengstenkeuze laten Luc en zoon Jan zich voornamelijk leiden door hun goede ervaringen in het verleden en het gevoel dat Jan ervaart als hij jonge paarden van klanten rijdt. Dat deze werk- en denkwijze tot resultaat kan leiden bewijzen paarden als Litchou d’Aubry (v. Shogun) die het Europees kampioenschap voor Young Riders liep en Cassandro d’Aubry (v. Cannabis Z) die in Frankrijk internationaal springt.

Dressuurfokkerij in Opbouw

Fokkerij Lowi van Bart Sterckx is zoals hij het zelf zegt, nog een fokkerij in opbouw. Letterlijk maar ook figuurlijk. Een gedeelte van de stallen is al klaar. Ze zien er net als de plannen van de jonge fokker heel ambitieus uit. Bart neemthet risico om bewezen dressuurfokmerries met de beste bloedvoeringen op oudere leeftijd aan te schaffen. Via embryotransfer is hij erin geslaagd nakomelingen te hebben uit de volle zus van Sandro hit, Don Schufro  en Glocks Romanov. Ook een dochter van de volle zus van Rubenstein is voor de fokkerij ingezet. Bart rijdt zelf in de LRV-klasse Zwaar 2 dressuur en in zijn fokkerij is hij vooral op zoek naar snelheid en lichtheid. In zijn hengstenkeuze laat hij zich leiden door zijn gevoel en kennis en laat hij zich wel eens bijstaan door mensen als een Joop Van Uytert die bij de presentatie van de veulens deskundige commentaar gaf over de aanleg en de talenten van de verschillende veulens.

Catalogus

De catalogus van DFVF wordt gratis verspreid op verschillende grote hippische evenementen en staat ook online op de website van Door Fokkers Voor Fokkers (http://www.dfvf.be). Als u uw merrie(s) graag opgenomen ziet in deze catalogus surft u ook even naar deze website.