Gaan de fokkers in de toekomst meer verdienen? Als het aan Quality Stud ligt wel

Gaan de fokkers in de toekomst meer verdienen? Als het aan Quality Stud ligt wel

Als het van Quality Stud afhangt, moet dit meer en meer het geval beginnen worden want de fokkers worden niet genoeg vergoed volgens hun investeringen en inspanningen aldus Koen Terryn, manager van het Belgische “ Quality Stud”.


Als we de pers mogen geloven gaat het super met de fokkerij.  Maar laat je niks wijsmaken, het gaat niet goed met de fokkers zegt hij, maar niemand durft ervoor uit te komen..  We komen enkel maar met sensatie titels  in de pers, titels zoals :  Dochter van miljardair X koopt miljoenen paard , terwijl het gros van de fokkers de lippen amper boven water kunnen houden, de beroepsfokkers op kop.


De super rijken kopen die toppers, waarvan sprake in de pers, slechts aan via een handjesvol tophandelaars.  De meeste van die dure paarden werden echter als veulen  verkocht tussen de 5.000 en de 15.000 euro.  Terwijl diezelfde veulens op latere leeftijd maandelijks springen voor prijzenpotten van 100.000 euro en meer.  Sommigen van die paarden verdienen meer dan één miljoen euro op een jaar en nog meerderen verdienen meer dan een miljoen in hun carrière terwijl de fokker verweesd achter blijft.


Daar komt nu bovenop dat de fokker die het risico neemt om zijn veulen wat langer aan te houden, om het zelf op te leiden, steeds dieper en dieper in de geldbeugel moet tasten om zijn jonge paarden aan de start te krijgen van interessante wedstrijden.  Startplaatsen op die wedstrijden betekenen voor vele organisatoren, money, money….  Tafels van 3.000 tot 10.000 euro om te mogen starten zijn schering en inslag.  Je kan het de organisatoren niet kwalijk nemen als ze zoveel geld voor een startplaats kunnen krijgen. Die tafels zijn geen spek voor de bek van de gemiddelde fokker.  Die tafels worden royaal betaald door de nieuwe rijke generatie die onze sport als een tsunami overspoelen.  Die tsunami van rijken die onze sport overspoelen is op zich geen slecht nieuws, dat is een leuke vaststelling, maar we moeten verdorie maken dat fokkers en hengstenhouders hier ook beter van worden want het geld is er, er is veel geld beschikbaar in onze sport.  Helaas zijn er tot hier toe maar een handvol handelaars en organisatoren die ervan genieten.  We moeten hier als fokker niet jaloers van zijn maar en hiervoor respect opbrengen.   Die handelaars en organisatoren mogen dat van mij verdienen, veel verdienen zelfs, want ook zij hebben het niet voor niks gekregen.  Ook zij moesten de nodige investeringen doen om die nieuwe rijke eigenaars aan te trekken.  Maar we moeten maken dat wij,  fokkers en hengstenhouders uit de traditionele paardenlanden,  er ook iets meer aan overhouden dan nu het geval is..  En daarvoor heb ik een plan.   Een plan dat we nu aanbieden bij de lancering van onze eerste eigen dekhengst, Conrad Quality Z.  Een plan dat hopelijk navolging krijgt door andere hengstenhouders.



Wat is dat plan.


De eerst volgende vier jaar kunnen er telkens maximaal 25 fokkers genieten van een gratis dek. Enkel de transport kosten om het zaad te vervoeren moet betaald worden door de fokker.  Uit het aanbod gaat Quality Stud de 25 beste merries selecteren en deze fokkers krijgen een gratis dek.


We gaan nog een stapje verder.  Fokkers die zich engageren om in de eerste 4 jaar drie veulens van Conrad Quality Z te registreren uit Black Type merries krijgen levenslang een gratis  aandeel ( een 1/150ste  )in de hengst.


Waarom doen we dat ?


Veel fokkers zijn hun eigen fokkerij toekomst aan het verkwanselen.   Ze vermenigvuldigen er maar op los, dat heeft niks meer met fokkerij te maken.  Merries met 30 en meer nakomelingen ( Fragance de Chaluse  heeft meer dan, 70 nakomelingen)  zijn schering en inslag.  Maar ze verdienen er niet meer door dan vroeger, ze moeten er wel veel meer produceren om aan dezelfde verdienste te geraken van vroeger.  De exclusiviteit gaat verloren in massaproductie. Das nooit goed. Een diepvries embryo van de beste merrie ter wereld met de beste hengst ter wereld kost nu slechts 10.000 à 15.000 euro terwijl een veulen van de beste merrie met de beste hengst ter wereld 75.000 en waarom niet 100.000 euro en meer zou moeten opbrengen.


Met één rietje van de beste hengst ter wereld maak je nu gemakkelijk 10 veulens… zo kan het niet meer.  Stop, terugkeren,  en een nieuwe weg inslaan is de boodschap.




  • Daarom gaan we van Conrad Quality Z, NOOIT diepvries sperma verkopen.

  • Daarom gaan we Conrad Quality Z TEN ALLE TIJDEN, beperken tot maximaal 150 dekken per jaar om zijn exclusiviteit te garanderen.

  • Daarom gaan we (altijd volgens vraag en aanbod) zijn dekprijs met de tijd verhogen naar 5.000-10.0000 en meer (recht evenredig met zijn populariteit op dat moment)

  • Normaal gezien zal Conrad Quality Z nooit verkocht worden.  Maar mochten we ooit een onweerstaanbaar bod krijgen en we beslissen te verkopen dan krijgen alle aandeelhouders 1/150 ste van de netto verkoopsprijs..


Even dromen


Kan je zich voorstellen dat je levenslang een aandeel hebt in de Chacco Blue (mocht hij nog leven) en er geen enkel diepvries rietje beschikbaar zou zijn ?  Hoeveel zou hij mogen vragen per dek ?  10.000 euro ?  15.000 euro duurder ?  Nog steeds zou hij ieder jaar zeker 150 dekken krijgen.  Had ik maar een levenslange dekking van hem.  Die jaarlijkse dekking zou ik kunnen gebruiken voor mijn eigen merrie of ik zou hem kunnen verkopen.  Casa, casa…. Omdat ik ooit in de hengst geloofde….. zou ik nu 10.000, 15.000 euro per jaar ontvangen. ….


Geen paniek, we krijgen geen grootheidswaanzin J)))


Conrad Quality Z is bijlange nog geen Chacco Blue en misschien wordt hij dit nooit.  Maar het idee achter mijn plan, daar gaat het over.



                                                             “ exclusiviteit creëert schaarste en schaarste wordt duur betaald “.



Ik neem een risico en die 25 fokkers nemen ook een risico.  Als we lukken mag er niemand ons dit kwalijk nemen, want we hebben een risico genomen, we zijn niet klagend aan de kant blijven staan.


En als we falen mag er ook niemand het ons kwalijk nemen, we hebben tenminste geprobeerd om de onrechtvaardige verdeling van het vele geld in onze sport eerlijker te verdelen.


Als Conrad Quality Z straks de pannen van het dak springt of als zijn nakomelingen zich in de kijker springen gaan we zijn dekprijs richting 5000 euro laten evolueren.   Voor de fokkers die een aandeel hebben is dat goed nieuws en voor die rijke eigenaars op zoek naar toppers zal het niks uitmaken.   De tophandelaars zullen nog altijd veel verdienen maar voor de fokkers die meegedaan hebben zal het een hemelsbreed verschil maken.  Met de tijd zouden fokker op die manier aandelen kunnen hebben in meerdere hengsten omdat zij hun beste merries naar die jonge hengsten stuurde om het begin van de carrière van die hengst te bespoedigen.  Die aandelen zijn dek rechten, dekrechten die ze kunnen zelf gebruiken of verkopen om er zo beter van te worden.


Hopelijk wordt mijn voorbeeld gevolgd door andere hengstenhouders. Ik weet er alvast een paar hengstenhouders die de kat uit de boom kijken om te zien als mijn plan zal lukken.


Fokkers het is nu aan jullie.  Hier is alvast jullie eerste kans :  voor de geïnteresseerden zie www.qualitystud.be  klik op dekhengsten en klik op 25 gratis dekken.


PS :




  • Conrad is een zoon van Connor (CASALL 1.60m) uit de merrie La Corofina ( Corrado I – 1.60m)

  • Hij is 1.71m groot en is ingeteelt 3 x 3 op Corrado I (1.60m)

  • La Corofina is de volle zus van Corofino ( 1.60m)

  • La Corofina heeft al drie paarden gegevens die internationaal springen (1.60 – 1.55 en 1.50m)