Belgische hengsten scoren hoog in FN-fokwaardeschatting

Belgische hengsten scoren hoog in  FN-fokwaardeschatting
De FN heeft de nieuwe fokwaardeschattingen gepubliceerd. Net als vorig jaar staat Heartbreaker bovenaan in de lijst met een totaal van 180 punten. Op wens van de stamboeken zijn de fokwaardeschattingen vanaf vorig jaar gescheiden op de wedstrijdsport en de jonge paarden-beoordelingen

"Door de scheiding van de wedstrijdsport en de jonge paarden geeft de fokwaardeschatting nu nog een duidelijker beeld," aldus Klaus Miesner, voorzitter van de fokkerij afdeling van de FN.

Bij jonge paarden-beoordelingen horen de verrichtingsonderzoeken voor hengsten, de merrietesten en wedstrijden voor jonge paarden. De punten die de nafok van een bepaalde hengst halen in de testen worden meegenomen in de fokwaardeschatting voor jonge paarden-beoordelingen.

De top van de paarden met een fokwaarde van 152 en hoger bevatten heel wat Belgische en Nederlandse hengsten. Zo staat naast Heartbreaker ook de KWPNN'er Kannan op een tweede plaats. Hij deelt deze plaats met de Franse hengst, Diamant de Semilly. Beiden goed voor 171 punten.

Verder zijn er ook nog dat Concorde (153/93%), Darco (155/95%), Lupicor (157/91%), Mr. Blue (156/79%), Orlando (156/79%) en Toulon (157/83%).



Cornet en Stakkato bij de jonge paarden


Bij de jonge paarden is voornamelijk het bloed van Cornet Obolensky en Stakkato goed vertegenwoordigd. Bij de jonge paarden zijn er ook heel wat Belgische en Nederlandse hengsten die een topscore (boven de 146) halen. Zoals Cornet Obolensky zelf, Douglas VDL, Heartbreaker, Montender, Now or Never M, Orlando, Uriko en Valentino. De hoogste fokwaarde is hier voor Stakkato Gold (v. Stakkato) met een fokwaarde van 163 (91%).

Klik hier voor meer informatie en de volledige lijsten