Fokker van Mandato van de Neerheide, Eric Van Giel. "Ik verkoop mijn veulens niet graag..."

Fokker van Mandato van de Neerheide, Eric Van Giel. "Ik verkoop mijn veulens niet graag..."

Net voor de jaarwissel zorgde Mandato van de Neerheide voor spektakel in Mechelen. Ongeveer 12-jaarr geleden kende de vos zijn levenslicht in de stallen van fokker Eric Van Giel.

Dat Mandato zulke hoge toppen scheert is niet meteen een verrassing als je de pedigree verder bekijkt. Moeder Conga van de Neerheide is namelijk een dochter van Racyona, die op haar beurt de grootmoeder is van Tangelo van de Zuuthoeve.


Eric verkocht Mandato als veulen naar Tom Lemmens en André 'Dréke' Vorsselmans. Als 7-jarige werd hij dan voor het eerst op internationaal niveau uitgebracht door Ahlmann.

 

"De moeder, Conga, heb ik helaas niet meer in eigen bezit," vertelt de fokker. "Ik verkocht haar naar Schotland toen Mandato 3 jaar oud was.  Op dat moment was het natuurlijk nog niet geweten wat voor knappe prestaties hij enkele jaren later zou neerzetten. Om van de paarden te leven, moet je namelijk regelmatig schiften en verkopen..."

 

Wel is hij nog in het bezit van Oona van de Neerheide (v. Omar), een halfzus van Mandato. "Ik verkoop niet zoveel veulens. Ik hou ze liever bij tot ze een 3 a 4 jaar oud zijn. Voor die opleiding werk ik nauw samen met Jan Vermeiren. Het allerbelangrijkste is dat de paarden goed terechtkomen als je er later nog iets van wil horen."


Op dit moment lopen er ongeveer 5 paarden uit zijn fokkerij op het hoogste niveau. En is hij bijvoorbeeld ook nog half in het bezit van Luna van de Neerheide die sterk presteert onder het zadel van de Amerikaan Evan Coluccio.


bron: BWP.be