FEI publiceert tweede deel van EHV-1-verslag over uitbraak in 2021 op het Europese vasteland

FEI publiceert tweede deel van EHV-1-verslag over uitbraak in 2021 op het Europese vasteland

De FEI heeft vandaag deel 2 gepubliceerd van het rapport over de uitbraak in 2021 van de neurologische vorm van het Equine Herpes Virus (EHV-1) op het Europese vasteland. In dit deel van het rapport ligt de nadruk op de Return To Competition-protocollen die zijn opgesteld om de veilige hervatting van FEI-evenementen te waarborgen na de door de FEI opgelegde lockdown van zes weken voor de internationale sport op het Europese vasteland. 



In deel 2 van het verslag wordt ook aandacht besteed aan de statuten en het sanctiesysteem van EHV-1, en wordt de doeltreffendheid ervan geëvalueerd, samen met de elementen die vervolgens zijn opgenomen in het Veterinair reglement van de FEI voor 2022, dat is goedgekeurd tijdens de hybride algemene vergadering van de FEI in november 2021. 

Het 30 pagina's tellende rapport (deel 2) is, samen met meer dan 200 pagina's aan bijlagen, opgesteld door FEI Veterinary Director Dr Göran Åkerström en Grania Willis, voormalig FEI Communications Director en nu Executive Consultant van de FEI. 

"Het was belangrijk om de EHV-1-uitbraak van 2021 echt forensisch te bekijken, en dit was de basis van deel 1 van het rapport, maar het was net zo belangrijk om de Return To Competition-maatregelen na de uitbraak onder de loep te nemen", aldus Dr. Åkerström. "Dat hebben we gedaan in deel 2, samen met de bijbehorende statuten en de daaruit voortvloeiende wijzigingen van de FEI-reglementen. 

"Omdat we weten hoe druk de leden van onze gemeenschap het in hun dagelijks leven hebben, hebben we de zaken vereenvoudigd om het Verslag gebruiksvriendelijker te maken door een dynamische inhoudsopgave toe te voegen, zodat lezers direct naar de elementen/secties kunnen gaan die ze willen lezen, zoals we ook met deel 1 van het Verslag hebben gedaan." 

Deel 2 van het verslag wordt hier gepubliceerd, op een speciale pagina van de Biosecurity Hub van de FEI-website waar alle informatie over het onderzoek naar de uitbraak van 2021 op het Europese vasteland te vinden is. 

Het staat naast deel 1 van het op 28 februari 2021 gepubliceerde rapport, dat een uitgebreid en feitelijk beeld geeft van de uitbraak, met inbegrip van de reeks gebeurtenissen, oorzaken, rollen en verantwoordelijkheden, en analyse.

Deel 3 van het verslag, waarvan onderdelen zullen worden gepresenteerd op het FEI Sports Forum 2022 (25-26 april), zal verdere risicobeperking van EHV-1 omvatten, met inbegrip van de conclusies van het wetenschappelijke EHV-1-vaccinatieonderzoek waartoe de FEI opdracht heeft gegeven, en de voorgestelde weg voorwaarts. Dit afsluitende deel van het verslag, met de presentaties van het FEI Sportforum als bijlagen, zal vervolgens in mei 2022 als deel 3 worden gepubliceerd. 

Bron: FEI