Egbert Schep: "Diegene die ICSI verketteren hebben het zelf nog nooit gedaan!"

Egbert Schep: "Diegene die ICSI verketteren hebben het zelf nog nooit gedaan!"

Na de super interessante episode van Jump-Off.be met Jos Kumps, heeft Egbert Schep zijn hippische kennis gedeeld met de paardensport, specifiek Frederik De Backer en Louis De Cleene bij de podcast, 2 man en 1 paardenkop!

"Ik ben nu ongeveer 54 jaar actief in de paardensport," vertelt Schep. "En ik doe het nog steeds super graag!" Maar to the point... wanneer is een jong paard een goed paard? 

"Vanaf ze gereden worden dan weet je het pas echt. Want een echt Grand Prix-paard is slechts 50% fysiek. De rest zit tussen de oren! Ze moeten het willen, leuk vinden en voorzichtig zijn. Ik ben ervan overtuigd dat vandaag fysiek er heel wat paarden zijn die een Grand Prix paard kunnen zijn. Maar wat telt is wat tussen de oren zit!" licht de Nederlander toe. "En ... je moet zelf geloven in het paard. Als je er iets in ziet dan wil je blijven investeren in dat paard en ga je verder, ook tijdens een slechte periode. Dat zorgt ervoor dat ze de kansen krijgen door te groeien."

Geloven in een jong paard

"Als ik in de binnenbak sta en kijk naar de tweejarigen dan kijk ik naar voorzichtigheid, maar voornamelijk de balans. Balans is zowat het allerbelangrijkste. Wat wij doen bij het vrijspringen is gewoon in-uitjes en dan op twee galoppassen een oxer. Die oxer mag dan wel hoog staan voor een goede. Voor jaarlingen springen we gewoon op een enkelvoudige hindernis. Het belangrijkste is dat je kan zien of het paard een overzicht heeft en eens van ver of dicht kan springen."

Diegene die ICSI verketteren hebben het nooit gedaan!

"Volgens mij maakt ICSI geen enkel verschil. Diegene die het verketteren hebben het zelf nooit gedaan. Het enige wat misschien een verschil kan maken is het maternale gedrag van de draagmerrie. Het mag volgens mij, geen koudbloedig type zijn." vertelt Schep meteen. "De draagmoeder moet jong en gezond zijn. Ze moet kunnen bewegen."

"Alles is genetisch bepaald en erfelijk. Zelf de kleinste zaken bij een paard zijn genetisch bepaald. Dus ICSI maakt geen verschil. Het gaat zover dat ik zelf eens meegemaakt heb dat ik fokte met een merrie waar bij twee generaties een defect werd doorgefokt. Uiteindelijk ben ik gestopt met het fokken met die merrie. Ik kwam er wel te laat achter. Daarom ... duurzaamheid is het belangrijkste aspect in de fokkerij!"

De laatste levenswijsheid ... "Om de perfecte te fokken, moet je 200 worden!"


F. © Youtube