Duitse paardenfokkerij noteert aanzienlijke dalingen

Duitse paardenfokkerij noteert aanzienlijke dalingen

De Duitse paardenfokkerij staat voor uitdagingen, zo blijkt uit de statistieken van 2023. Terwijl enkele positieve ontwikkelingen worden opgemerkt, wijzen de cijfers voornamelijk op een neergang in verschillende aspecten van de fokkerij. In 2023 was er een duidelijke afname te zien in het aantal geregistreerde warmbloedmerries in Duitsland. Terwijl in 2022 nog 52.499 merries werden geregistreerd, slonk dit aantal in 2023 tot 50.764, een significante daling. Deze trend van afname deed zich met name voor bij verenigingen die zich richten op de specifieke fokkerij van springpaarden.

Springpaardenfokkerij noteert stevige verliezen

Niet alleen de algemene warmbloedfokkerij, maar ook de fokkerij van springpaarden lijdt onder aanzienlijke verliezen. Zowel de Springpaardenfokvereniging Oldenburg-International (OS) als Holstein rapporteerden aanzienlijke dalingen van respectievelijk 8,7 procent en bijna 6 procent in het aantal geregistreerde fokmerries.

Opwaartse trend in aantal geregistreerde veulens

Een lichtpuntje in de anders sombere cijfers is de opwaartse trend in het aantal geregistreerde veulens. Voor het derde opeenvolgende jaar steeg dit aantal, waarbij in 2023 een totaal van 28.049 veulens werd geregistreerd, een stijging van 434 ten opzichte van het voorgaande jaar.

Echter, vooruitkijkend naar het geboortejaar 2024, zijn er zorgen over het aantal dekkingen. In de rijpaardenpopulaties was er een daling van maar liefst 13 procent in het aantal merries dat werd gedekt door een hengst. Deze trend kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de toekomstige populatie en de algehele gezondheid van de paardenfokkerij in Duitsland.

Conclusie

Terwijl de Duitse paardenfokkerij de afgelopen jaren een positieve ontwikkeling heeft doorgemaakt, worden er in 2023 duidelijke tekenen van neergang waargenomen. Deze trends onderstrepen de uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd en benadrukken het belang van doelgerichte maatregelen om de toekomst van de paardenfokkerij veilig te stellen.



Bron: St Georg