Dit doet vuurwerk met dieren (en zo kun je ze zo goed mogelijk beschermen)

Dit doet vuurwerk met dieren (en zo kun je ze zo goed mogelijk beschermen)

Traditioneel wordt er tijdens oudejaarsnacht in heel wat Vlaamse gemeenten vuurwerk afgestoken. Voor jong en oud een magisch spektakel, maar die onverwachte, luide knallen zijn voor veel dieren geen pretje. Ze zijn immers niet gewend aan de plotse luide knallen en lichtflitsen. Wat doet vuurwerk met paarden, huisdieren en vogels? En wat kun je doen om deze dieren zo goed mogelijk te beschermen?

Niet alleen katten en honden, maar ook paarden, ezels en runderen staan vaak doodsangsten uit tijdens het vuurwerkspektakel. De harde geluiden zorgen ervoor dat ze zo snel mogelijk willen wegstormen. Als u uw dier(en) buiten laat staan, is het erg belangrijk dat de omheining stevig is. Bij paniek zullen ze immers niet afremmen voor eventuele hindernissen.

GAIA raadt aan om paarden, ezels, pony’s en runderen op stal te houden. Controleer zeker dat de dieren zich nergens aan kunnen verwonden als er paniek uitbreekt. Muziek afspelen kan helpen om de dieren af te schermen van de luide knallen. Ook het licht laten branden in de stallen kan de dieren geruststellen. Zo zijn de lichtflitsen niet of bijna niet te zien.

bron: HLN