De paardendokter geeft raad ... je veulen van de weide naar opfok.

De paardendokter geeft raad ... je veulen van de weide naar opfok.

Bij de moeder weg, geen melk meer, op transport, een nieuwe groep, overgang gras/hooi/krachtvoer enz. Naar de opfok gaan is voor het veulen veel verandering. Uit onderzoek en uit de praktijk is bekend dat paarden veel gevoeliger zijn voor het krijgen van maagzweren dan mensen.

Als het mogelijk is, laat uw veulen thuis al wennen niet meer dag en nacht naast moeder te staan. Begin het afspenen met een korte periode en bouw het langzaam verder uit naar een dagdeel. Zorg dat het weet hoe de waterbak werkt en toegang heeft tot ruwvoer. Indien de huisvesting het toe laat, zou het veulen ’s nachts van de merrie af kunnen (geen open luiken, nooit alleen zetten, zorg dat hij andere paarden in de buurt kan horen of bijvoorbeeld met een ander veulen is) en overdag weer bij de merrie. De melkproductie van de merrie loopt op die manier ook geleidelijker af en dat is prettiger voor haar. Dit advies voor gewenning zal natuurlijk niet altijd praktisch haalbaar zijn. Echter, als het wel geregeld kan worden, is het veulen zo gelijk op alle fronten, zowel montaal als lichamelijk, al een stuk verder bij de werkelijke overgang naar de opfok.

EEN MEER GELEIDELIJKE OVERGANG IN HET VOER

Over het algemeen eten veulens al snel mee met de merrie. Zeker als er geen voldoende (rijk) gras meer aanwezig is bijvoeren van de merrie nodig, om de melkgift op peil te houden.

Aan het einde van de zomer bestaat het rantsoen van het veulen dan al uit melk, ruwvoer (gras/ hooi) en krachtvoer. Naarmate dat het veulen ouder wordt zal zo de hoeveelheid opgenomen ruwvoer en krachtvoer ook toenemen. Over het algemeen zal het veulen daar voldoende energie uit halen om te groeien. Alleen als het veulen geen krachtvoer bij de merrie mag mee eten of exceptioneel snel groeit dan kan er een mineralenbrokje worden gegeven vanaf 3 maanden leeftijd. Extra krachtvoer is op dat moment nog niet nodig, tenzij de merrie niet genoeg melk geeft.

Als het veulen richting de leeftijd van het afspenen gaat (4-5 maanden) is het wel verstandig te beginnen het veulen krachtvoer te gaan geven. Meestal eten ze met de merrie mee en gaat het vanzelf. Maar als het veulen al een paar uur per dag, of de laatste maand 's nachts apart van de merrie gaat kun je de hoeveelheid nog wat beter sturen. Het is ideaal als het in 2 maanden opgebouwd kan worden van +/- 1/4 kg tot +/- max 1 kg per dag bij het spenen. Dit geldt voor het gemiddelde grotere KWPN veulen. Er is speciaal veulenvoer te koop.

Pas als het veulen daadwerkelijk gespeend wordt, kan de krachtvoergift verder worden opgevoerd. Het mist dan tenslotte de rijke melk van de merrie. Dit kan, afhankelijk per ras paard en soort voer, variëren van 1-2 kg krachtvoer per dag in de winter.

SLIM EN EFFECTIEF EXTRA BESCHERMEN

Aangezien we weten dat bij paarden in het bijzonder veulens erg snel maagzweren kunnen ontwikkelen, adviseren we twee dagen voor vertrek naar de opfok, de dag van transport en de eerste 2 dagen op de nieuwe locatie het veulen omeprazole (Ulcergold – maagbeschermer) te geven. Hiermee helpt u de maag van het veulen goed te beschermen tegen alle stress van alle verandering en werkt u tegen dat het veulen lange tijd in de opfok met onbehandelde maagzweren staat en gevoeligheid hoger kan worden. Omeprazole spuit je net zoals een wormenkuurtje even in de mond, simpel maar werkt supergoed. Wij hebben het dus altijd op voorraad.

bron: Paardendokters.nl