Daar zijn ze weer ... dazen maken opmars na enkele dagen mooi weer!

Daar zijn ze weer ... dazen maken opmars na enkele dagen mooi weer!

Bij warm en windstil weer vormen dazen een ware plaag voor veel paarden, maar ook de ruiters. Deze forse, stevig gebouwde vliegen met grote ogen staan in de volksmond bekend onder verschillende namen, waaronder paardenvliegen, steekvliegen, bremzen, blindazen of blinde dazen. De aanwezigheid van dazen maakt het voor paarden steeds moeilijker om langere tijd buiten te verblijven tijdens zwoele zomers, aangezien de beet van een daas aanzienlijk pijn veroorzaakt voor zowel paard als mens.

Dazen behoren tot de familie van bloedzuigende insecten, waarbij de regendaas de bekendste soort is. Deze insecten kenmerken zich door hun grote, metaalkleurige facetogen, grijze of bruine kleur, vlekkerige vleugels en licht gestreepte lichaam, met een lengte van 15-25 millimeter. Hoewel dazen geen angel hebben en dus niet steken, beschikken zij over een snuit met talloze mesjes die bij een beet de huid opensnijden. Hierdoor kunnen zij zelfs door dunne kledingstukken zoals T-shirts heen bijten.

Dazen leggen honderden tot duizenden eitjes in vochtige weilanden, wegbermen, moerasachtige gebieden, modder, op de bodem van sloten en op planten. De eitjes ontwikkelen zich tot larven en poppen, die ontpoppen bij warm en zwoel weer. De meeste dazensoorten zijn slechte vliegers, waardoor zij bij veel wind nauwelijks waarneembaar zijn.

Geen Horzels

Horzels zijn grote, dikke harige vliegen (bijna zo groot als een hommel) met een groenachtige glans en gekromde kleurige strepen over hun grote facetogen. Horzels steken of bijten niet en zijn sterke vliegers.

Horzels leggen hun eitjes in de huid van hun gastheer. De horzellarven leven in deze huid, graven er gangen in en veroorzaken ontstekingen die op zware schurft lijken. Alleen vrouwelijke dazen bijten, omdat zij bloed nodig hebben om hun eitjes te laten rijpen. Sommige dazensoorten zijn zeer snel en achtervolgen hun prooi hardnekkig tot wel een kilometer lang. Ze bijten vrijwel direct en kunnen na de beet niet snel wegvliegen, omdat zij eerst het bloed moeten opzuigen. Paarden proberen de dazen te ontvluchten, raken in paniek, gaan rennen en worden drijfnat van het zweet, met diverse nare gevolgen van dien.

Dazenval of Vliegendeken

Dazen worden voornamelijk aangetrokken door donkere kleuren, warmte, zweet en beweging en worden nauwelijks afgeschrikt door geuren, waardoor veel anti-daassprays weinig effect hebben. Een effectieve methode om dazen te bestrijden, is het plaatsen van een of meerdere dazenvallen in de wei of paddock. Tevens is een vliegendeken een effectieve manier om uw paard te beschermen tegen deze vervelende insecten.


bron: Sciencenow/EQunews