Coronavirus bedreigt ook de paardenhandel

Coronavirus bedreigt ook de paardenhandel

Het coronavirus zorgde al voor veel problemen overal ter wereld. Ook voor de paardenhandel is het een belemmering geworden, vertelt Aniek van Santvoort aan de NOS.

Niet alleen KLM vliegt voorlopig niet op China, ook andere Europese vliegmaatschappijen zijn daar voorlopig mee gestopt. Daar heeft paardenhouderij De Gerdine Hoeve in Hilvarenbeek last van. "We kunnen de paarden niet naar China exporteren", zegt eigenaar Aniek van Santvoort.

Normaal gesproken gaan de meeste paarden van de hoeve, zo'n 70 procent, naar China. "Wij hebben een hele brede groep klanten", zegt Van Santvoort. "Sommige paarden komen terecht in entertainmentparken, andere zijn springpaarden en we verkopen ook aan zakenmensen die paarden als statussymbool hebben."

Doordat de vliegmaatschappij waar de paarden altijd mee vervoerd werden, Lufthansa, niet meer op China vliegt, staan al die paarden nu in quarantaine in Hilvarenbeek. Dat moet altijd voordat dieren worden geëxporteerd. "Onze quarantainestal staat vol", zegt Van Santvoort. Er staan nu 77 paarden in. Kosten: 25 euro per paard per dag. In totaal dagelijks zo'n 2000 euro.

Dat is niet de enige schade die het bedrijf lijdt. Normaal gesproken krijgen ze per dag zo'n vijf of zes aanvragen uit China. "Nu komt er niks binnen", zegt Van Santvoort. "En het is volkomen onduidelijk hoelang dit gaat duren."

"Het gaat altijd over de grote bedrijven die importeren uit China, maar die hebben buffers waarmee ze dit soort problemen kunnen opvangen", zegt Van Santvoort. "Ons raakt dit veel directer."

Bron: NOS.NL