Belgische Succes Stories: Patrik Spits en Kristel Ceulemans ontpoppen zich Belgische ambassadeurs in China...

Belgische Succes Stories: Patrik Spits en Kristel Ceulemans ontpoppen zich Belgische ambassadeurs in China...

Dat de Belgische paardensport bloeit is geen geheim. De toegevoegde waarde van de sport is beduidend en vraagt om een open debat met de federale politiek. Het succes van de sport is de samenwerking van alle lagen van de sport. Een kruisbestuiving van alle niveau's. Ook vanuit China is er heel wat interesse ... en daar neemt de familie Spits het voortouw. "We hebben het geluk dat de Chinezen ons vertrouwen."

Zes jaar geleden zette Patrik Spits en Kristel Ceulemans de stap naar China. Tot die tijd focuste het paar zich enkel op de handel in België en buurlanden. De verzadiging van de markt heeft daar verandering in gebracht. Ondertussen zijn Patrik Spits en Kristel Ceulemans de Belgische poort richting China geworden.

De Chinese investeerders vertrouwen het duo blindelings. "Service is belangrijk." Zo reist Patrik vaak richting China om de verdere begeleiding op zich te nemen. Hij controleert dan de gezondheid en de voeding van de dieren en laat indien nodig een dierenarts uit België overkomen. "Soms trainen de Chinezen onze paarden te hard of op een foute manier,"

Zowel Patrik Spits als Kristel Ceulemans hebben de Belgische paarden op de kaart gezet, samen met de chocolade, het bier, de frieten en mosselen.

De Chinese kopers blijken niet de eenvoudigste. "We hadden eens in april een paard verkocht aan Chinezen, die absoluut nog naar een mosselrestaurant wilden', vertelt Ceulemans. 'Omdat er geen mosselen waren, gingen we naar een Chinees restaurant in de buurt. Een dag later hebben de kopers de deal geannuleerd omdat ze gezegd hadden dat ze mosselen wilden eten en die niet hadden gekregen."

Talk Money

Toch blijkt de Chinese markt nog niet klaar voor de grote bedragen. De beste paarden kosten 1 à 1,5 miljoen euro. "Dat is voorlopig nog te duur voor de Chinezen." klinkt het. "Als ze een paard willen kopen voor 20.000 euro, gaan we daar ook naar op zoek. Dat is relatief weinig geld, maar het lukt wel."


bron: De Tijd