Aniek van Santvoort: "Europese grooms nog niet welkom in China dus zochten we er Chinese"

Aniek van Santvoort: "Europese grooms nog niet welkom in China dus zochten we er Chinese"

Bij de Gerdine Hoeve in Hilvarenbeek (NL) zaten ze met hun handen in het haar. Want hoe krijgen ze hun paarden bij de kopers in China nu er vanwege de coronacrisis veel beperkende maatregelen gelden? Normaal gesproken sturen ze eigen personeel mee in de vliegtuigen om de paarden te verzorgen, maar er mogen vooralsnog geen Europese grooms China in. De oplossing: zoek Chinezen in Nederland voor dat bijzondere klusje. 


Aniek van Santvoort, een van de eigenaren van de Gerdine Hoeve, plaatste een oproepje op Facebook. ,,Geen idee of dat iets zou opleveren”, zegt ze. Maar dat bleek wel degelijk het geval. ,,Onze mailbox stroomde vol! Het bericht was 185 keer gedeeld op Facebook. We kregen reacties van allerlei Chinese mensen, bijvoorbeeld die bij een airline werken. Ik denk dat we er vier nodig hebben, misschien nog een reserve en er zijn zo’n 25 serieus geïnteresseerden. Dat overtreft echt al onze verwachtingen.”

Nu duidelijk is dat het op deze manier gaat lukken, zijn de eerste paarden op de Gerdine Hoeve in quarantaine geplaatst. ,,Een maand, dat moet altijd, ook zonder corona”, aldus Van Santvoort. ,,En bij aankomst in China nog eens 30 dagen. Dus over een maandje kunnen we het plan gaan uitvoeren. Dat geeft ons mooi de tijd om de Chinese mensen een korte opleiding te geven. Het is geen moeilijk werk, maar wel verantwoordelijk. Mijn eerste indruk is dat de Chinezen heel leergierig zijn, dat komt goed uit. Ze moeten overigens zelf ook twee weken in quarantaine in China, maar we betalen ze er goed voor.”


Het wordt zo langzamerhand wel tijd dat er weer paarden en pony’s vanuit Hilvarenbeek naar China vertrekken. ,,Normaal gesproken hebben we twee keer per maand een vlucht met een aantal paarden. Nu begint het al aardig druk te worden bij ons op stal. Dus het is heel fijn dat de oproep op Facebook voor mensen met een Chinees paspoort zoveel respons heeft opgeleverd. Dat voorkomt dat we hier met ruimtegebrek te maken krijgen.”


Bron: AD.nl