Ben Maher en Explosion W winnen Olympisch Goud

Ben Maher en Explosion W winnen Olympisch Goud

De top 30 kwam vandaag aan de start in de individuele finale van de Olympische Spelen in Tokio. Sinds 1976 was het geleden dat een Belg een medaille huiswaarts nam en met drie duo's in die barrage was de hoop groot. Een loodzwaar parcours besliste echter anders. Na een zenuwslopende barrage haalde Ben Maher de Gouden titel met zijn vertrouwde Explosion W (Chacco-Blue).

Normaal zou Niels Bruynseels als eerste aan de start komen, maar een los hoefijzer bij Delux van T&L (Toulon) zorgde dat Bruynseels later aan de start kwam. Zo kwam Jérome Guery met Quel Homme de Hus (Quidam de Revel) als eerste Belg aan de start.

Het paar kampte sowieso met de tijd, maar leek het eerst volledig foutloos af te werken. De laatste hindernis besliste er anders over en zorgde, na een weigering voor 7 punten. Niels Bruynseels volgde, en met de nodige stress werd de uitsluiting genoteerd voor het paar. 

Met alle hoop gevestigd op Gregory Wathelet en Nevados S (Calvados Z) kwam het paar vlot aan de start. In de lijn oxer - rechte liep het ook mis voor dit duo en dient België nu alle medaille-hoop te vestigen op de teamwedstrijd!

In totaal kwalificeerden zes combinaties zich voor de barrage. Daarbij alle drie de Zweden. 

Eerste aan de start was lokale springruiter, Daisuke Fukushima met Chanyon (Chacco-Blue). Het paar zette de toon met een foutloze omloop in 43,76 seconden. 

Zweden's Malin Baryard-Johnsson volgde met H&M Indiana (Kashmir van Schuttershof). Ze draaide korter en zette zo een scherpe tijd, met een foutloze omloop. Landgenoot Peder Fredricson volgde met All In (Kashmir van Schuttershof) en zette meteen de tijd scherper.  

Ben Maher en zijn Chacco-Blue-nazaat, Explosion W deden het nog beter en zakten onder de tijd van Fredricson, meteen met 0,17 seconden en grepen zo de leiding. Dit verzekerde Maher van een medaille. Henrick von Eckermann haalde de chrono niet met de Belgische King Edward, wat hem terug bracht op de derde plaats.

Laatste aan de start was Maikel van der Vleuten met Beauville Z (Bustique). Het paar sprong uiteindelijk naar de Bronzen medaille wat Peder Fredricson met H&M All In, net als in Rio, de zilveren medaille opleverde.