Geschiedenis ligt binnen handbereik voor Peder Fredricson's oudere broer Jens

Geschiedenis ligt binnen handbereik voor Peder Fredricson's oudere broer Jens

Jens Fredricson beleeft als absolute hoofdrolspeler het Europees Kampioenschap Springen 'Italia. Open to Meraviglia - FEI Jumping European Championship Milano2023', dat morgen afsluit op de Snai San Siro-renbaan. Na een cruciale bijdrage te hebben geleverd aan het winnen van het goud in het teamklassement voor Zweden, zal de 55-jarige Zweed morgen de individuele finale betreden als leider in het voorlopige klassement met nul strafpunten.


Desondanks blijft hij van zichzelf beweren dat hij 'slechts' de oudere broer is van de meer bekende en ervaren Peder (4 Olympische medailles, 2 Wereldkampioenschappen en 3 Europese titels), hoewel hij de laatste tijd eigenlijk degene is die de familienaam hoog houdt. En het is juist deze familieaangelegenheid die de individuele finale van morgen nog belangrijker maakt voor Jens, omdat hij de kans heeft om zijn broer te evenaren, die in 2017 Europees kampioen werd in Göteborg.

Als hij daarin slaagt, en je kunt er zeker van zijn dat hij er alles aan zal doen, zouden Jens en Peder Fredricson het tweede broederpaar worden dat een Europees continentaal kampioenschap wint, na de legendarische Alwin en Paul Schockemoehle, en zo nog een hoofdstuk schrijven in de geschiedenis van de paardensport.

De Zweedse ruiter blijft echter met beide benen op de grond staan. Hij weet maar al te goed dat hij morgen, samen met zijn fenomenale Markan Cosmopolit, zijn uiterste best zal moeten doen tegen zeer geduchte tegenstanders. Direct achter hem in het voorlopige klassement voor de finale voor de 'top 25' van het Europees kampioenschap staan namelijk nog vier andere eersteklas ruiters, zoals de Zwitser Steve Guerdat, de Ier Michael Duffy, de Fransman Olivier Perreau en de Brit Ben Maher, allemaal binnen minder dan vier strafpunten.

Om een medaille te kunnen winnen, kan geen van hen zich dus een fout permitteren, waardoor de finale van het Europees Kampioenschap 2023 in Milaan een van de meest meeslepende ooit wordt.


De Top 25 ruiters die zich hebben gekwalificeerd uit de wedstrijd van gisteren, waarin Zweden het teamgoud veiligstelde voor Ierland en Oostenrijk, worden nog steeds geleid door de Zweedse ruiter Jens Fredricson (met Markan Cosmopolit, 0 strafpunten), die sinds de eerste ronde op woensdag aan de top staat.

In het klassement worden hij gevolgd door de andere twee ruiters die tot nu toe ook drie foutloze ronden hebben behaald: de Zwitserse ruiter Steve Guerdat (met Dynamix de Belheme, 0,43 strafpunten), de Ierse ruiter Michael Duffy (met Cinca 3, 2,18 strafpunten), de Franse ruiter Olivier Perreau (met GL Events Dorai d'Aiguilly, 2,79 strafpunten) en de Britse ruiter Ben Maher (Faltic HB, 3,13 strafpunten), allemaal binnen minder dan vier strafpunten.

Het klassement blijft wijd open en onzeker. Onder de finalisten bevinden zich ook de andere drie ruiters die hebben bijgedragen aan de overwinning van Zweden in de teamwedstrijd: Henrik von Eckermann (8e met Iliana, 4,70 strafpunten), Rolf Goran Bengtsson (13e met Zuccero, 8,81 strafpunten) en Wilma Hellstrom (18e met Cicci BJN, 9,50 strafpunten).



Bron: Milano Jumping