Rechtbank veroordeelt overheid en eist opheffing coronamaatregelen

Rechtbank veroordeelt overheid en eist opheffing coronamaatregelen

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg zet het Belgische coronabeleid op losse schroeven. Ze eist dat de coronamaatregelen over 30 dagen opgeheven worden. 'We herhalen al maanden aan een stuk dat de coronamaatregelen een degelijke juridische basis nodig hebben.

Bovendien zijn de maatregelen door het gebruik van ministeriële besluiten gestoeld op een wankele juridische basis, doordat het parlement omzeild werd. 'Je kan geen coronamaatregelen van een jaar nemen op basis van acute crisiswetten. Onze grondrechten kunnen beperkt worden, maar niet geschorst worden. Dat is nu wel het geval en de rechter geeft ons daarin gelijk', zegt Kati Verstrepen van de Liga.

Waarschuwingen

Het vonnis van de rechter in kortgeding maakt een juridische basis voor de coronamaatregelen nog urgenter. De regering werd al meermaals gewaarschuwd door juristen en grondwetspecialisten. 'Hoelang zeggen we dit nu al?', zegt Verstrepen.De uitspraak van de rechtbank is dan ook een tik aan de regering. 'We herhalen al maanden aan een stuk dat de coronamaatregelen een degelijke juridische basis nodig hebben. Men heeft dat altijd weggewimpeld', zegt Verstrepen. Door snel werk te maken van een solide wet kan de regering een verplichte opheffing van de maatregelen of een dwangsom evenwel nog altijd vermijden.

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) bestudeert het vonnis op dit moment. Woensdagmiddag debatteert het federaal parlement over de pandemiewet.

Of die afschaffing er ook zal komen en wat dat voor onze sport zal betekenen, is nog niet duidelijk. 


Bron: De Tijd