Heropstart van de wedstrijden: onze visie

Heropstart van de wedstrijden: onze visie

Vandaag zou een cruciale dag moeten zijn wat betreft de heropstart van de competitie. Momenteel zit de veiligheidsraad samen en wordt er onder andere over het al dan niet kunnen doorgaan van wedstrijden beslist. In een open brief gaven Jean-Christophe De Grande, Mike Hazebroek en Maurice Van Roosbroeck alvast hun visie over een mogelijke heropstart van het wedstrijdseizoen, dus konden wij alvast niet achterblijven.


In de eerste plaats denken we dat het belangrijk is om het aantal paarden per dag te beperken. Onze suggestie is dat er maximum 200 paarden per dag aan de start mogen komen om het aantal ruiters per dag te beperken. Een goed voorbeeld hiervan is het ‘Corona-concours’ dat afgelopen weekend in Duitsland georganiseerd werd. Ook daar werd met een maximum aantal ruiters per dag gewerkt. Daarnaast zou het aantal aanwezige personen per dag nog verder beperkt moeten worden door geen publiek toe te staan en enkel ruiters en groom toe te laten. Per ruiter zou er maximum één groom toegelaten zijn. Eigenaars, familie en andere personen zouden daarom niet toegelaten zijn op het wedstrijdterrein. Om dit te kunnen garanderen, zullen er bewakingsagenten ingezet moeten worden om hierop toe te zien.

Bovendien denken we ook dat de social-distance maatregelen en hygiëneregels goed opgevolgd moeten worden. Daarom is het volgens ons belangrijk om in- en uitgangen gescheiden te houden. Dit zowel voor de vrachtwagens als op andere plaatsen zoals bijvoorbeeld het sanitair en de in- en uitgang van de paddock en wedstrijdring. Op die manier zorg je ervoor dat ruiters elkaar niet moeten kruisen. Daarenboven zouden er aan alle ingangen ‘ontsmettingspalen’ geplaatst kunnen worden, zodat alle aanwezigen hun handen kunnen ontsmetten bij aankomst op de wedstrijdlocatie. Ook zouden grooms voor ze het hindernismateriaal aanraken, hun handen moeten ontsmetten. Een andere mogelijkheid werd al geopperd door Mike Hazebroek van Azelhof. Hij stelt voor om ‘vast personeel’ in de warm-up te zetten. Enkel dit personeel zou dan de hindernissen hoger en lager moeten zetten zodat de kans op besmetting zo klein mogelijk gehouden wordt.

Het aantal ruiters in de warm-up, zou sowieso beperkt moeten worden. Er zou dus met verschillende warm-up’s gewerkt kunnen worden als de accommodatie dit toelaat. Anders zou er met een maximum van een 7-tal ruiters in de warm-up gewerkt kunnen worden. In de eigenlijke wedstrijdpiste stelt dit probleem zich natuurlijk niet aangezien het aantal ruiters daar sowieso beperkt is. Daarnaast zou er volgens ons ook toegezien moeten worden dat iedereen een mondmasker draagt, ruiters die op hun paard zitten, zouden hiervoor de uitzondering vormen. Enkel ruiters te paard zouden hun mondmasker dus niet moeten dragen.

Bovendien zou ook de social-distance op de parking gegarandeerd moeten worden door vrachtwagens niet direct naast elkaar te laten parkeren maar telkens een plaats tussen te laten. Aangezien het aantal ruiters en paarden per dag beperkt zouden worden, zou dit geen probleem mogen vormen.

Aangezien horeca waarschijnlijk nog even niet aan de orde zal zijn, zou er met automaten gewerkt kunnen worden die na gebruik ontsmet worden of eventueel met automatische dispensers. In een tweede fase zou het aantal paarden per dag opgedreven kunnen worden. Het publiek zou in een derde fase terug toegelaten worden, horeca zou in een vierde fase aan de beurt zijn.

Wel zullen we er rekening mee moeten houden dat wedstrijden, zoals we die voor de Corona-crisis kenden, het eerste jaar nog niet zullen kunnen plaatsvinden. We verwachten dat er veel meer nationale concours zullen plaatsvinden en dat internationale wedstrijden even naar de achtergrond zullen verdwijnen.

Wie betaalt dit? 

Iedereen zal zijn of haar steentje hieraan moeten bijdragen. We denken echter dat de federatie de eerste instantie is, die haar verantwoordelijkheid in deze kwestie moet nemen.