Coronavirus: dit ligt op de tafel van het Overlegcomité

Coronavirus: dit ligt op de tafel van het Overlegcomité


Het Overlegcomité zit vandaag weer samen om de coronamaatregelen in ons land te bespreken. Er ligt slechts een beperkt aantal versoepelingen op de tafel: buitenactiviteiten tot 10 personen worden mogelijk weer toegelaten en na de kappers mogen ook andere niet-medische contactberoepen weer aan de slag gaan. Ook het verbod op niet-essentiële reizen ligt op de tafel. Maar veel versoepelingen moeten we niet verwachten. Een vooruitblik.


Premier Alexander De Croo (Open VLD) probeerde begin deze week de verwachtingen voor het Overlegcomité al te temperen. Op de persconferentie die hij samen met wetenschappers gaf, probeerde hij met statistische modellen te tonen dat er de eerstkomende maand nog weinig ruimte is voor versoepelingen, al hield hij de deur op een piepklein kiertje. Het is vooral de snel oprukkende Britse variant van het coronavirus die de beleidsmakers zorgen baart en de licht stijgende cijfers van de afgelopen dagen lijken erop te wijzen dat deze vrees niet geheel onterecht is.

Uit vrees voor een derde coronagolf staat ook expertengroep GEMS nog stevig op de rem. In het rapport dat de experten deze week aan de leden van het Overlegcomité hebben gegeven en dat VRT NWS kon inkijken, schrijven de experten dat de huidige epidemiologische situatie en de statistische voorspellingen de komende maand nog geen ruimte laten voor versoepelingen. Afhankelijk van de cijfers en de vaccinatiecampagne zien de experten de situatie de komende maanden rooskleuriger in. In maart wordt het nog op eieren lopen.

Buitenbubbel

Als er de komende tijd versoepeld wordt, adviseren de experten om in eerste instantie voorzichtig een aantal zaken in de buitenlucht toe te laten én daarbij vooral oog te hebben voor jongeren. Concreet suggereren de wetenschappers in een eerste reeks versoepelingen opnieuw buitenactiviteiten toe te laten met groepen van 8 à 10 personen - nu is er nog een samenscholingsverbod. Het gaat dan om ontmoetingen met vrienden, buitensport en kleine culturele activiteiten. Dit zou voor de paardensport dus goed nieuws kunnen zijn maar er concreet zal gebeuren en of wedstrijden dan weer mogelijk zullen zijn voor iedereen, valt nog af te wachten ...

Verdere versoepelingen?

Veel versoepelingen zitten er niet aan te komen, de komende maand, maar ze moeten de burger al een heel klein beetje meer lucht en moed geven. Terwijl er langs alle kanten aan de mouwen van de politiek getrokken wordt en er ook binnen de politiek stemmen opgaan om sneller en verder te versoepelen, durft het Overlegcomité het niet aan om al grote stappen te zetten.

Of er voor de paasvakantie nog nieuwe deuren kunnen worden geopend, zal weer afhangen van de cijfers. Mogen we tijdens de vakantie weer een terrasje doen? Mogen jongeren weer op kamp en kunnen er weer bescheiden evenementen plaatsvinden? Dat is nog niet voor vandaag of morgen, maar voer voor een volgend Overlegcomité.


Bron: VRT Nieuws