Corona treft ook eigenaars. Moeten ruiters eigenaars ondersteunen om eigen sportief succes te verzekeren?

Corona treft ook eigenaars. Moeten ruiters eigenaars ondersteunen om eigen sportief succes te verzekeren?

Ondertussen is bekend dat maneges, pensionstallen met horeca en ook zelfstandige (beroep)ruiters kans maken op een corona premie. Maar wat met eigenaars? Want ook heel wat eigenaars worden getroffen, toch blijven de maandelijkse kosten doorlopen, zonder dat er wedstrijden zijn. "Paarden staan vaak gestald bij ruiters met het oog op de verkoop. De paarden worden dan wel onderhouden, meerwaarde wordt er niet gecreëerd..." klinkt het.

Een grote paradox begint zich te stellen. De onzekere toekomst is daarbij doorslaggevend. Wanneer komen er opnieuw wedstrijden? Want zolang blijven de paarden op stal, toch blijft de maandelijkse factuur voor eigenaars even hoog. "De wedstrijdkosten vallen uiteraard weg, maar ergens maken we ons zorgen," vertelt een anonieme eigenaar aan de redactie.

De vraag stelt zich dus of professionele ruiters een toegeving moeten doen ten aanzien van de eigenaars. Want de coronacrisis treft iedereen.

"Ook heel wat eigenaars moeten het momenteel doen met een minder inkomen. We snappen dat de ruiters vaste kosten hebben en werk moet betaald worden, maar als deze situatie lang blijft duren dan wordt de meerwaarde op ons paard miniem of zelf negatief. Dat is een situatie die de sport en handel zeker niet zal bevorderen."

Oplossing?

"De oplossing is moeilijk algemeen te bepalen," vertelt de eigenaar. "Ergens zou het fair zijn dat de ruiters samen met de eigenaar even de concrete kosten overloopt en een tijdelijke toegeving maakt. Zo zal op lange termijn de partnership tussen en eigenaar gegarandeerd zijn."

De pro's en contra's zijn inderdaad te bekijken van casus tot casus. Maar een lange termijn visie is aan de orde. Daarbij moet rekening gehouden worden met verschillende factoren. Voor zowel ruiter als eigenaar speelt er meer dan deze (korte termijn) crisis periode. Er dient rekening gehouden te worden met sportieve doelstellingen, economische targets, enz.

Mogelijkheid

Zo kan bijvoorbeeld een overeenkomst gesloten worden waarbij de ruiter het paard aan 'bottom price' verder blijft trainen, maar gegarandeerd een extra periode het paard mag blijven trainen. Een andere optie is dat een deel van de kosten verspreid zullen worden over een langere periode. Verder zou ook een basis korting kunnen aangeboden worden als de ruiter bijvoorbeeld snoeit in zijn eigen meerwaarde...

Stof tot nadenken.