Willem Verbraekel: "Het harde werken loont”

Willem Verbraekel: "Het harde werken loont”
De Oost-Vlaming Willem Verbraekel is afgelopen weekend met zijn 6-jarige paard I Love You Ter Putte (v. Elvis Ter Putte) de nieuwe kampioen van de klasse Midden binnen de LRV geworden. Daarnaast werd hij ook nog tweede in de klasse Zwaar op het nationaal LRV kampioenschap. Enkele dagen na het nationaal kampioenschap had Equnews een interview met de kersverse kampioen.

Willem Verbraekel is van beroep zelfstandig aannemer plakwerken samen met zijn broer. Een zeer drukke job, waardoor hij niet echt tijd heeft voor andere hobby’s, buiten het paardrijden dan. Sporadisch rijd hij wel eens met zijn koersfiets, maar dan enkel op zondag als er geen wedstrijd is natuurlijk.

Willem, vertel ons eens wat meer over het paard waarmee je hebt gewonnen?

”Ik rijd met I Love You anderhalf jaar.  Ik was op het nationaal tornooi met 4 paarden geselecteerd: 2 van mijn schoonvader Patrick Van Hoorde en 2 van zijn broer Hubert Van Hoorde.
Hij kocht 6 jaar geleden een merrie voor zijn dochter bij Georges De Martelaere (fokkerij Ter Putte). Dat paard had net een veulen aan de voet en dat was dus deze I Love You Ter Putte. Het was dus een geluk bij een ongeluk dat hij dat veulen erbij kocht want dat was eerst niet echt de bedoeling. De merrie viel uiteindelijk niet mee, maar de dochter des te meer. Ik heb ze als 4-jarige zadelmak gemaakt en er de eerste parcoursen mee gereden. Dan heeft Hubert er Aspiranten  en Beginnelingen mee gereden en ik de 5-jarige BWP. Daar liep ze meteen de finale met 2 foutloze omlopen en een fout in de barrage. We werden provinciaal kampioen in Licht. Op het  nationaal tornooi haalden we toen de kortste tijd maar een fout op de laatste hindernis. Dit jaar begon het zomerseizoen goed met een 4de plaats in de 6-jarigen van Broechem. Daarna werd ze bezaaid van Kannan en doordat ze drachtig was, liep ze de eerste weken veel moeilijker dan normaal. Deze zomer liep alles weer goed en liep ze bijna altijd foutloos. We wonnen ook een zomertornooi in Midden en werden 3de op het provinciaal kampioenschap. Ik kwam dus wel met bepaalde verwachtingen naar het nationaal tornooi. Nu gaan we haar nog een beetje rustig doorwerken en haar dan op rust zetten want ze is ondertussen 5 maand drachtig.”

Hoeveel paarden rijd je nog?

”Ik rijd vooral paarden van mijn schoonvader Patrick Van Hoorde. Momenteel heb ik een 7-tal paarden in het werk. Er wordt hier dus wel serieus wat getraind. Ik rijd elke avond tot ongeveer 22 uur.”

Lange dagen dus voor jou, hoe bereid je je nu voor op zo’n kampioenschap?

”Ik probeer echt naar de kampioenschappen toe te leven en ik zorg dat ik alles goed geregeld heb. Ik heb uit het verleden geleerd dat je op het kampioenschap enkel kan presteren door alles goed te organiseren. Daardoor kan ik me beter concentreren op de wedstrijd.
Dit jaar had ik een fantastisch seizoen met 7 overwinningen op de zomertornooien. Ik won 2 maal de klasse Zwaar met Delvaux, 2 keer midden met I Love You en 3 maal licht. Op het tornooi van Denderwindeke won ik de 3 springklassen Licht-Midden-Zwaar.
De paarden verkeerden dus wel in goede vorm en dan probeer ik die vorm zo goed mogelijk aan te houden door ze regelmatig te trainen maar toch ook voldoende ontspanning in te bouwen. Ze worden thuis vooral dressuur matig gewerkt en sporadisch spring ik ermee. Voorts gaan ze regelmatig de wei op en af en toe wandelen we ermee.
Ik werd in 2012 en 2013 provinciaal kampioen met Delvaux in Zwaar. Op het provinciaal tornooi kreeg ik een pech fout in de 2de omloop.  Daar zat ik echt mee in mijn maag dus ik was absoluut uit op revanche op het nationaal tornooi. De 2de plaats in Zwaar viel me eerst zwaar.  2 nationale titels op een dag, het was toch mooi geweest. Ik heb met Delvaux al veel mooie momenten gehad, die wil er altijd voor gaan. We eindigden in de top 10 in de cyclus 6- en 7-jarigen. Nadien heb ik er al een aantal keren 1m40 mee gereden, waaronder een 3de plaats in Pottes. Het laatste jaar heb ik hem vooral LRV gereden omdat ik geen andere paarden had om nationaal te rijden en anders zouden de jonge paarden te veel thuis moeten blijven.”

Zou je graag verder gaan in de paardensport ?

”Het is en blijft een hobby, mijn werk en klanten komen nog steeds op de eerste plaats. De combinatie is soms heel zwaar, er staan hier thuis 7 paarden op stal dus mijn dagen duren heel lang. Het harde werk loont en dat geeft ons heel veel voldoening. Bij ons zijn de paarden een echt familiegebeuren. Ik ben met Astrid getrouwd en heb haar leren kennen omdat ik een paard reed die haar vader had gefokt. Zondag op tornooi met de familie, dat geeft toch een heel apart gevoel. De sfeer op LRV, dat vind je toch nergens anders. Het is een cliché, maar het is absolute waarheid.”

Wat zijn de plannen nog voor de komende maanden en hoe ziet de toekomst eruit qua paarden?

”Eerst de paarden een beetje rust gunnen en dan rustig verder werken. Deze winter gaan we ons vooral richten op de opleiding van de jonge paarden en hier en daar een criterium rijden me Delvaux.”