Tom Bonny is de 'Freejump ruiter van het concours'

Tom Bonny is de 'Freejump ruiter van het concours'
Na elke manche van de Gouden Laars wordt er telkens één ruiter gehuldigd als "Freejump ruiter van het concours". De ruiter die tijdens die manche het beste gepresteerd heeft wordt door de organisatie op basis van zijn resultaten uitkozen. Een ruiter kan die eer maar één keer in het seizoen krijgen.
Na de manche in het Azelhof werd Young Rider Tom Bonny uitgeroepen tot beste ruiter.

Als mediapartner van de Gouden Laars had Equnews een gesprek met hem.

Tom vertel eens aan het publiek wie jij juist bent en hoe je in de paardenwereld terecht bent gekomen?
Ik zit nu in mijn laatste jaar biotechnologie op de Odisee hogeschool in Sint-Niklaas. Sinds mijn 9e ben ik al aan het rijden. Toen had papa mijn eerste pony gekocht, hiermee waren resultaten geen prioriteit maar naarmate ik ouder werd en andere pony's reed begon ik steeds competitiever te worden. Ik ben gestart bij de pony's binnen LRV. Op mijn 16e ben ik dan overgegaan naar de paarden waar ik ook terug in de reeks Beginnelingen ben gestart met Wilgada. Zo ben ik steeds van klasse gestegen en het is nu het derde jaar dat ik Zwaar spring met Wilgada. Naast LRV rijd ik de ook al eens HROV, VLP en nu ook Gouden Laars.

Hoeveel seizoenen doe je al mee aan de Gouden Laars?
Dit is het eerste seizoen dat ik Gouden Laars rijd, helaas ook het laatste waar ik nog aan kan deelnemen gezien mijn leeftijd. Het is ook meteen een succesvol jaar voor mij zowel op de Gouden Laars wedstrijden als bij LRV, want ik heb al enkele ereplaatsen bijeen kunnen rijden. Met Hocus Pocus maakte ik dit jaar mijn debuut in de 1m40 en mijn doelstellingen lagen daar niet meteen zo hoog maar hij springt mijn verwachtingen te boven.

Je start in de Gouden Laars competitie telkens 2 paarden, want kan je over hen vertellen?
Mijn eerste paard is Wilgada (Numero Uno x Nimmerdor) een KWPN merrie van 12 jaar oud die we 5 jaar geleden gekocht hebben in Nederland. Dit is een paard met genoeg bloed en met een zeer goede instelling, ze wil altijd het uiterste doen voor haar ruiter. Met haar rijd ik 1m20 en 1m30.

Mijn tweede paard is de 8 jarige ruin Hocus Pocus van de Lucashoeve (Chinchin xaccord II) die we aankochten bij van de Mispelaere als 6 jarig paard. Dit is een paard met een sterk karakter die enorm graag springt. Hij heeft ook zeer veel kracht en hiermee zou ik willen groeien naar een hoger niveau, dit is ook de reden dat we hem dit seizoen in het 1m40 gestart hebben. Dit is zowel voor het paard als voor mij een nieuwe ervaring dus is het des te leuker om samen te kunnen groeien. Naast deze paarden rijd ik ook nog enkele jonge paarden aan om zo voor opvolging te kunnen zorgen.

Wat maakt de Gouden Laars zo aantrekkelijk voor de jeugd om deel te nemen?
Ik denk dat het zo aantrekkelijk is omdat het steeds plaatsvindt op zeer mooie locaties met goed uitgeruste accommodaties. Je kan kiezen tussen veel verschillende hoogtes en je kan paarden in meerdere reeksen uitbrengen. Ook kan je je dan meten aan leeftijdsgenoten. Doordat er aparte klassementen worden opgemaakt is de strijd soms ook eerlijker.

Van alle locaties die er al geweest zijn, welke was voor jou de meest aantrekkelijke en waarom precies?
De meest aantrekkelijke locatie is wat mij betreft toch het Azelhof in lier. De buitenpiste van het Azelhof is zeer groot en heeft een super bodem. Bovendien hangt er ook een aangename sfeer en beschik je over al het mogelijke comfort.

Met welke ambities ben je dit jaar de Gouden Laars competitie begonnen?
Mij af en toe te kunnen klasseren en met Hocus Pocus kunnen groeien in het 1m40.

Door wie wordt je getraind?
Ik ben altijd begeleid geweest door mijn papa, de basis van het rijden heb ik aan hem te danken. Daarbuiten heb ik nooit veel lessen kunnen volgen. In het jaar heb ik zeer weinig tijd door mijn studies maar in de vakanties probeer ik wel steeds te gaan bijscholen, Zo ben ik al enkele keren een week op stage geweest bij Wilm Vermeir. Daar steek ik echt enorm veel van op. Je rijdt daar heel veel verschillende paarden en je krijgt tips en begeleiding. Aan de werkpunten die hij dan meegeeft kan ik dan thuis verder werken.

Heb je nog bepaalde doelen voor dit jaar?
Op vlak van de Gouden Laars zou ik me graag kunnen plaatsen voor de finale. Naast de Gouden Laars rijd ik ook LRV en hier zou ik me ook willen selecteren voor het nationaal kampioenschap in de klasse Zwaar.

En tot slot?
Ik wil iedereen bedanken die mij steunt, in het bijzonder mijn ouders maar ook mijn broer omdat ik zijn paard Hocus Pocus mag rijden. Maar ook veel dank aan de eigenaars van de andere paarden die ik rijd.

De volgende manche van de Gouden Laars gaat nu zondag door in Diepenbeek.