Pieter De Brabandere: "Mijn EK was meer dan geslaagd"

Pieter De Brabandere: "Mijn EK was meer dan geslaagd"
Pieter De Brabandere werkte zijn Europees kampioenschap in Wiener Neustadt de voorbije dagen een beetje op de achtergrond af. De jonge West-Vlaming maakte geen deel uit van het team dat ook in aanmerking kwam voor de landencompetitie. Zo kon hij zich in alle rust focussen op zijn individuele prestaties. Met een meer dan verdiende 12e plaats is hij misschien wel de verrassing van dit kampioenschap!

Samen met Equnews blikt hij terug op zijn kampioenschap.

"De eerste individuele ronde was een barema C, daar kreeg ik 1 fout op de muur na een dubbelsprong. Voor de rest kregen ik en Dalton wel een goede en snelle ronde waardoor we op een 15e plaats stonden met 2,86 strafpunten.
Ik was wel tevreden over dag 1, maar ik wou toch beter doen. Na die ronde werd bekend gemaakt wie de 5e man was voor het team. Dit was ik dus, maar ik had er eigenlijk weinig moeite mee omdat ik wist dat Gilles, Emilie, Zoe en Lynn het goed zouden doen.
Donderdag was het rustdag voor de junioren en hebben we met het team wat aan het meer gezeten en natuurlijk gesupporterd voor de scholieren en young riders die wel moesten rijden die dag.

Vrijdag was er de nations cup, ik zat niet in het team, beide rondes gingen super goed, in de paddock voelde hij goed en fris aan. Ik had jammer genoeg 2 maal het geluk niet aan mijn kant en kreeg 2 keer een stom pechfoutje waar we niets konden aan doen, want hij liep top. De 2e ronde was niet zo goed voor het team zoals de eerste ronde, en vooral Zoe was teleurgesteld omdat ze als terechte leider van het klassement uitgesloten werd.
Die dag werden de young riders ook Europees kampioen, dus was het wel een dubbel gevoel die dag.
s'avonds was Zoe er wel bij en hebben we nog eens goed plezier gemaakt want zaterdag hoefde niemand van de juniors en young riders te rijden, dus was er heel veel ambiance.
Zaterdag waren we wel fris voor de 2e keuring en om te supporteren voor de scholieren die de finale moesten rijden.
Zaterdagavond hebben we het rustig gehouden en zijn we tijdig gaan slapen om zondag fris aan de start te komen voor de grote finale.
Aan de start van de finale stond ik op 23, Gilles op 12 en Emilie op 11. Ik was dus de eerste Belg aan de start op nummer 8. Dalton voelde weer goed aan in de paddock en trok die lijn door naar de piste. We kregen een super ronde en sprongen foutloos, op dat moment dacht ik even terug aan het BK waar ik ook pech had in de eerste manches en nul kon blijven in de finale.
Maar ik wist toch dat er nog moest gereden worden ook. Tussen de 2 rondes was er een uur pauze toen gingen mijn papa en de fokker/eigenaar hem even op stal zetten zodat ik kon kijken hoe Gilles en Emilie het er van af gingen brengen. Ze deden het beide goed en wisten foutloos te blijven, Emilie kreeg wel 1 tijdsfout.
In de 2e ronde moest ik weer als eerste Belg aan de start, toen was ik toch al 9 plaatsen naar voor geschoven in het klassement. Het zou mooi geweest zijn moest ik nog eens foutloos kunnen blijven, maar jammer genoeg lukte dat niet. We kregen een super ronde, naar gevoel toch wel de beste van heel mijn EK, maar op de laatste sprong liep het mis. De laatste lijn was een rechte, 6 galopsprongen en een oxer, daarna nog eens 7 galopsprongen naar een golvende plank. Toen ik over de rechte kwam hoorde ik iemand aan de zijlijn roepen en zowel ik als Dalton waren wat in de war waardoor we geen perfecte sprong kregen over de oxer en de controle niet goed genoeg was naar de laatste waar hij dan tikte en een plank heeft niet veel nodig op te vallen.
Ik vond het wel jammer van die fout omdat het eigenlijk niet had mogen gebeuren. Als ik die fout niet kreeg werd ik 8ste. Voor Gilles was het ook jammer van zijn fout omdat hij anders een verdiende 2e plaats zou behalen.

Al bij al ben ik wel tevreden met mijn 12e plaats dit is mijn eerste EK, hopelijk komen er nog volgende."